top of page

Banjalučki vatrogasci traže da im Grad poveća plate

Naš posao je da svaki dan riskiramo svoje živote, najmanje što Grad može ispoštovati je da nas za to plati onako kako zakon nalaže, kaže vatrogasac Dragan Lukajić. Tvrdi da se godinama sprovodi nepravda prema njima, a da je posljednjih mjeseci dostigla vrhunac."Gradska uprava Banjaluka će imati 20 radnih sati u maju, puta 8, to je 160 sati. Na mojoj šihterici i platnoj listi će pisati 160 sati, a ja ću imati 192 sata radna u maju mjesecu", kaže Dragan Lukajić, predsjednik Sindikalne organizacije Gradske uprave Banjaluka.

Banjalučki vatrogasci svaki mjesec dobijaju platu i do 200 KM manju nego što bi trebalo jer Gradska uprava ne primjenjuje koeficijente propisane posebnim kolektivnim ugovorom. Vatrogasci i sindikalci danas su ispred Gradske uprave tražili ono što im po zakonu pripada.


"U slučaju da ne ispune svoje obaveze, vatrogasci će se obratiti upravnoj inspekciji, jer je jako težak položaj vatrogasaca u Republici Srpskoj. Mi jako male plate imamo, a jako komplikovane poslove radimo", kaže Zoran Blagojević, predsjednik Strukovnog odbora vatrogasaca Sindikata Republike Srpske.


Gradonačelnik je, prije okupljanja vatrogasaca i sindikalaca ispred Gradske uprave, najavio povećanje plate za 100 maraka svima koji su na gradskom budžetu.

"To smo mi donijeli odluku zbog povećanja potrošačke korpe", kaže gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.


To nije dovoljno - prvo ispoštujte zakon, pa onda povećanje plata predstavljajte kao svoju zaslugu, kažu sindikalci. Zbog toga što Grad ne poštuje kolektivni ugovor nisu zakinuti samo vatrogasci, nego i čistačice primaju platu manju za oko 150 KM, a za isto toliko i službenici sa visokom stručnom spremom.


"Gradonačelnik mora da shvati da on nije u ulozi zakonodavca, on je izvrši organ, njegovo je da postupa po zakonu, a Sindikat ima ulogu da sa ministarstvom uprave pregovara o visinama plata zaposlenih u jedinicam lokalne samouprave, a njegovo je samo da primjenjuje to. Zato ga mi pozivamo da on primijeni postojeće koeficijente", kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.


Čistačice imaju koeficijent 5,89, a najmanji koji zakon predviđa je 7,81. Vatrogasci imaju 8,09, a najmanji predviđen je 10,86. Ako se ova nepravda ne riješi, za 15 dana slijede tužbe.


Izvor: ATV

bottom of page