top of page

Banjalučki vaspitači spremaju se za štrajk

Banjalučki vaspitači, spremaju se u štrajk. Svoje zahtjeve iznijeli su i gradskim vlastima, ali kažu, nema vajde. Radnici u centru za predškolsko vaspitanje i obrazovanje traže da im dogovorena i potpisana povišica od 50 maraka bude isplaćena sa avgustovskom platom i novi kolektivni ugovor od septembra.Sve to su trebali reći gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, ali on se juče nije pojavio na zakazanom sastanku. Pred vaspitače je poslao gradskog menadžera Bojana Kresojevića koji im, kažu, nije dao konkretne odgovore.


"Na sastanku tom je takođe odlučeno da je odluka o stupanju u štrajk upozorenja koji je donio sindikalni odbor od 26. jula je na snazi, a u zavisnosti od realizacije zaključaka zavisi njeno aktiviranje", poručila je Snježana Stojaković, predsjednik Sindikata Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.


Umjesto da pronalazi rješenje za problem i zahtjeve vaspitača, gradski menadžer Kresojević bi u štrajk sa vaspitačima. Lopticu, kao i bezbroj puta do sada, prebacuje skupštinskoj većini.


"Ja sam prva osoba koja će zajedno sa vaspitačima ići u štrajk protiv skupštinske većine koja ne želi da razmatra rebalans budžeta koji je potreban da bi se obezbjedila potrebna sredstva za isplatu povećanih plata do kraja godine", rekao je Bojan Kresojević, gradski menadžer Banjaluke.


Gradonačelniku Stanivukoviću je najlakše obećati i potpisati. Kada treba ispuniti obećano, onda se izvlači, poručuju iz Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.


"Mi ćemo podržati bilo kakvo povećanje plata u svim ustanovama, ali naravno naš uslov i dalje ostaje to je da se prvo isplate naknade penzionerima za koje je gradska skupština donijela odluku. tek nakon toga ćemo raspravljati o rebalansu i povećanju plata za sve ostale radnike", rekao je Dragoslav Topić, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka.


Radnici u Centru za predškolsko danas bi trebalo da donesu odluku hoće li u štrajk ili ne. Tu odluku će da saopšte sutra.

bottom of page