top of page

Banjalučki profesor tvrdi da zna šta znači oznaka "Z" koju koristi ruska vojska

Mada postoje mnoge teorije o tome šta predstavlja veliko latinično slovo "Z" koje ruska vojska koristi kao svoju oznaku u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, i iako se na početku rata objašnjavalo da to znači "za pobjedu", mnogi su bili skeptični.Pitanja su se postavljala, prije svega, zbog toga što latičnično Z ne postoji u ruskom, ćiriličnom alfabetu.


Brojnim tvrdnjama, univerzitetski profesor iz Banjaluke, Branimir Kuljanin, dodao je još jednu, svoju.


"Na stadionu Lužniki u Moskvi 18. marta je održan koncert 'Krimsko proljeće' pred više od 200 hiljada ljudi (95 na stadionu i 108 oko njega) pod geslom 'Za svijet bez nacizma'. Eto šta znači slovo 'Z' na vozilima ruske vojske, koja oslobađa Ukrajinu od te kuge 20/21. Vijeka", napisao je, između ostalog, Kuljanin u opširnom autorskom tekstu objavljenom u najnovijem broju časopisa "Argumenti".


Poznat kao veliki rusofil, Kuljanin je iznio svoje viđenje povoda za početak rata u Ukrajini, koje se gotovo potpuno poklapa sa izjavama ruskog predsjednika, Vladimira Putina.


"Satjerana u ćošak, Rusija je 24. februara počela vojnu operaciju za oslobođenje Ukrajine od nacista. Zapad, predvođen Anglosaksoncima – SAD i Britanijom, je digao strašnu buku o kršenju međunarodnog prava, nepoštovanju suvereniteta članice OUN itd. Stezanje obruča oko Rusije – pokušaji 'obojene Revolucije' u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora u avgustu 2020. i u Kazahstanu početkom 2022. su bili neuspješni i Zapad se odlučio za neposredni vojni napad na Donbas i Bjelorusiju. Rusi su preduhitrili NATO i tako izbjegli velike žrtve", tvrdi Kuljanin.

bottom of page