top of page

Banjalučki ljekar “pokorio” Njemačku (Foto)

Profesor Dr. med. Vahudin Žugor je rođeni Banjalučanin i nekada veoma perspektivni fudbaler u juniorima Borca, a danas je jedan od najpriznatijih robotskih urologa u Njemačkoj i Evropi. Ovih dana je njegovo ime ponovo na medijskim portalima povodom jubileja 5 godina robotske tehnologije u Bambergu na klinici, koja je pod njegovom komandom izrasla u jednu od vodećih robotskih klinika u Bavarskoj.17.oktobra 2018. je objavljena prva robotska operacija u Bambergu. Bila je to robotska radikalna prostatektomija u izvedbi renomiranog robotskog urologa iz Banjaluke, prof. dr. med. Vahudin Žugora. Prvi pacijent je bio iz Beograda tako da ova priča ima i specifičnu simboliku i istorijsko značenje. Ovo je veoma značajan uspjeh našeg profesora koji je u dosadašnjem radu u ovom gradu naišao na veliku pozornost njemačke javnosti i medija.


Naime, Urološka Klinika u Bambergu je zbog višegodišnjeg kontinuiranog pada stacioniranih pacijenata bila 2018. godine pred velikim iskušenjima i mogućim zatvaranjem. Uprava klinike se odlučila na kupovinu robotskog sistema Da Vinci i angažovanje uglednog robotskog hirurga profesora Vahudina Žugora. Naš urolog je prethodno radio na elitnoj robotskoj klinici u Gronau, gradu na njemačko-holandskoj granici. Ova klinika je ujedno bila druga klinika u Njemačkoj koja je uvela robotske sisteme, a sada je najveći robotski centar u Evropi.


Uz to je Vahudin Žugor uspješno etablirao robotiku na renomiranoj univerzitetskoj klinici u Kölnu. Na ovoj univerzitetskoj bolnici je Vahudin 2017. godine postao profesor urologije.


Nakon dolaska u Bamberg bilo je neophodno organizovati ekipu za robotske operacije i obezbjediti uslove i kapacitete za ovu vrhunsku tehnologiju.Bilo je to veoma teško vrijeme, jer je većina zaposlenih radnika bila protiv robotike i sve je bila velika nepoznanica. Ljudi u klinici nisu vjerovali u uspjeh robotske minimalno-invazivne urologije, govori Vahudin Žugor.


Nakon nekoliko operacija je skepsa nestajala i robotika se pocela širiti nevjerovatnom brzinom. Iz godine u godinu se broj operacija robotskim sistemima počeo vrtoglavo povecavati. Uz robotiku su naravno pristizali i drugi pacijenti tako da se urološka klinika razvila u jedan od najvećih i najbitnijih uroloških i robotskih centara u Bavarskoj u kojoj gravitira oko 13 milion ljudi, ističe nas renomirani urolog profesor Žugor.


Osim toga je bitno napomenuti da u Bamberg dolaze na liječenje mnogobrojni pacijenti iz citavog svijeta, a pogotovo iz zemalja zapadnog Balkana. Najčešće pacijenti dolaze iz BiH i Hrvatske, ali i iz različitih dijelova Njemačke.

bottom of page