Banjalučki gimnazijalci među najboljima u svijetu

Među najbolje matematičare svijeta upisali su se banjalučki gimnazijalci. Sa Međunarodne matematičke olimpijade u Oslu, Jovan Vuković se vratio sa srebrom oko vrata, a Marko Dimitrić sa bronzom. Za ovaj uspjeh bilo je neophodno uložiti mnogo truda i rada. Pripreme su intenzivne. Gradivo nije ni približno onome u školi. Oni su taj stepen odavno prevazišli. Valjalo se i mentalno pripremiti, naučiti pod stresom dati najbolje od sebe. Na crtu im je izašlo oko 600 đaka iz 104 države. Ono što je za većinu noćna mora, Jovanu stane u tri riječi – nije toliko strašno.“Zadaci su potpuno različiti po oblastima, ali su i mnogo teži. Dakle, takmičenje se sastoji od dva dana. Radi se po tri zadatka u svakom danu. Izrada traje po četiri i po sata po danu. Sama ta informacija govori koliko su ti zadaci zapravo teški”, rekao je Jovan Vuković.


Za njih to nije ništa novo, nagrade su tokom obrazovanja samo nizali. Ipak, Jovan i Marko nam pričaju da je ova posebna, jer je s najvećeg takmičenja, s najjačom konkurencijom, a idošla je kao kruna njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Svoje usavršavanje, Jovan će nastaviti na Matematičkom fakultetu u Beogradu. Marko ima nešto drugačije planove.


“Moja najdraža oblast je kombinatorika, što se bar tiče takmičarskih oblasti, zato što zahtjeva najviše slobodnog razmišljanja, najviše kritičkog mišljenja, a najmanje neke uvježbanosti, rađenja po šablonu. Što se tiče toga šta ću dalje da radim, htio bih da se bavim tehničkim istraživanjem, ustvari sigurnosti vještačke inteligencije kako ne bismo svi pomrli za 50 godina”, rekao je Marko Dimitrić.


S ponosom o njima pričaju u “Gimnaziji”. Na to su, kaže njihov profesor matematike, od njih navikli. Ponose se I činjenicom da su u samo jednom razredu imali tri olimpijca. To je malo kome, pa i u svijetu, pošlo za rukom.


“Ja sam mnogo naučio zajedno sa njima kroz obilaske tih raznih olimpijada tako da sam i ja u tom smislu napredovao i mislim da ću to znanje moći iskopristiti za rad sa mlađim učenicima”, rekao je Bojan Pažin, profesor matematike u "Gimnaziji.


“Pored njih, imamo mi još sjajnih učenika. Treći učenik koji danas nije mogao da bude s nama, to je Marko Vučić, on je takođe uspješan takmičar, jako dobar matematičar, ali pored matematike bavi se i fizikom. On nije učestvovao na ovoj Matematičkoj olimpijadi, ali se istovremeno održavala i Međunarodna olimpijada iz fizike i Marko Vučić je osvojio bronzanu medalju”, dodaje Pažin.


Dvojac s početka priče je već u osmom razredu osnovne škole prevazišao zadatke iz prvog i drugog razreda “Gimnazije”. Sa još četvoro kolega, ispisali su i istorijski uspjeh BiH. Oborili su rekord od 103 boda iz 2018. godine i postavili novi od čak 154 boda. Tako je BiH zauzela 36. mjesto u konkurenciji od 104 države I ostvarila najbolji plasman u posljednjih 20 godina.