top of page

Banjalučki gimnazijalci kroz umjetnost pokazali humanost

Šesta Sedmica umjetnosti 2023. godine održana je u Gimnaziji od 6. do 11. marta, a koncept ove sedmice jeste da svako veče predstavlja jednu vrstu umjetnosti.Prema riječima Danila Paranosa, maturanta ove škole i jednog od organizatora ovog projekta, ove godine novina je da svako veče otvara počasni gost koji predstavlja branšu umjetnosti koja se predstavlja.


"Sedmica umjetnosti je humanitarnog karaktera i svi prihodi idu učenicima koji nisu u mogućnosti platiti troškove ekskurzije, a šesto veče se završava žurkom u Domu omladine i prihodi sa žurke idu osobama sa Daunovim sindromom, tačnije ekipi 'Dajte nam šansu - Zvjezdice'", ispričao je on za "Nezavisne novine", te dodao da su u organizaciji imali tri organizatora, 11 koordinatora, 80 volontera i 150 učesnika.


"Veče vizuelnih umjetnosti otvoreno je performansom, a zatim je slijedio film", kazali su učesnici, te dodali da su počasni gosti koji su otvorili veče Sarita Vujković i Borjana Mrđa, koje su uputile nekoliko lijepih riječi gimnazijalcima kao i publici prije performansa.


"Performans je ostavio jak utisak i pokazao je drugačiji pogled mladih učenika na shvatanje umjetnosti i poruku i njenu perspektivu", dodali su oni.


Dodaju da je film "A šta kažeš?" premijerno prikazan, a izložba koja je postavljena mogla se obići tokom cijele Sedmice umjetnosti.


"Na službenom zatvaranju Sedmice umjetnosti održano je plesno veče", potvrdili su oni.

Ana Radulović, koja pohađa ovu školu, potvrdila je za "Nezavisne novine" da joj je ovo prva Sedmica umjetnosti i da jedva čeka sve naredne.


"U procesu pripreme upoznala sam divne i talentovane učesnike i drago mi je što sam bila dio toga", kazala je ona.


Same pripreme su, kako kaže, bile zanimljive i pored toga što su dosta radili, mnogo su se i zabavili.


"Muzičko veče, na kom sam učestvovala, premašilo je moja očekivanja i bilo mi je prelijepo učestvovati sa ovim ljudima", zaključila je ona.

bottom of page