top of page

Banjalučki Daun sindrom centar sa predstavom "Roko i Cicibela" u Beču

Predstavništvo Republike Srpske u Austriji ugostilo je sinoć štićenike Daun sindrom centra iz Banjaluke koji su pred publikom u Beču izveli pozorišnu predstavu "Roko i Cicibela".Ova predstava je posebna po tome što u njoj samostalno učestvuje devet osoba sa Daunovim sindromom, koji su pohađali Školu glume Daun sindrom centra, a izvedba u Beču bila je humanitarnog karaktera te su tokom večeri sakupljani dobrovoljni prilozi za podršku radu banjalučkog Centra.


Cilj ovog događaja je da se široj javnosti omogući uvid u društvene aktivnosti osoba sa Daun sindromom, te da se kroz promociju socijalne inkluzije prevaziđu društveni stereotipi, a tokom večeri posjetioci su bili u prilici i da kupe neke od likovnih radova štićenika ovog centra.


Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu da podrže rad banjalučkog Daun sindrom centra, istakavši da aktivnosti koje Centar provodi predstavljaju primjer dobre prakse u afirmaciji ideje socijalne inkluzije.


Izvedbi predstave u Beču prisustvovao je i direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske i počasni ambasador Daun sindrom centra Vlado Đajić, koji kontinuirano podržava kreativni rad Centra.


- Kroz druženje sa štićenicima banjalučkog Daun sindrom centra sam naučio mnogo, i moja poruka je uvijek ista – da se nikada ne predaju i da se bore, zajedno sa svojim roditeljima, da budu aktivni članovi društva. Moja misija je da pomažem svima kojima je pomoć potrebna. Želio bih da naglasim značaj šire društvene podrške za štićenike Centra i njihove porodice jer njihova snaga, volja i entuzijazam zaslužuju naše poštovanje i podršku - rekao je Đajić.


Uoči izvedbe predstave u Beču prikazana su i dva kratka filma o aktivnostima Daun sindrom centra i programima socijalne rehabilitacije.


Direktor Daun sindrom centra Zoran Јelić zahvalio je svim prisutnima na podršci, istakavši značaj podrške koju dobijaju od institucija Republike Srpske.


- Godinama se borimo protiv društvene stigme, ali naš Centar ostvaruje velike rezultate zahvaljujući podršci koju dobijamo od institucija i medija. Postepeno se mijenja svijest o osobama sa Daunovim sindromom, i mi smo dobar primjer kako svi zajedno kao društvena zajednica možemo malim koracima da doprinesemo promjeni i rušenju predrasuda - rekao je Јelić.


Predstavu "Roko i Cicibela" režirao je i napisao David Јelić, student filmske i televizijske režije, koji takođe vodi Školu glume Daun sindrom centra. Škola glume je samo jedna od aktivnosti Centr koji redovno organizuje likovne radionice, književne klubove, radionice za radno osposobljavanje i druge inkluzivne aktivnosti.

bottom of page