Banjalučke arhitekte uglas: Stop izmjeni regulacionog plana za centar grada!Ukupno 70 arhitekata koji žive i rade u Banjaluci smatraju da su izmjene planskih dokumenata za centralno područje grada neadekvatne.Oni su u otvorenom pismo odlučili da ukažu na greške uoči sutrašnje rasprave o ovom pitanju u Gradskoj upravi. Biće to treća rasprava, a prethodne dvije su bile burne, jer je struka digla glas. Na sutrašnjoj raspravi očekuje se prisustvo gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.


“Predložena drastična uvećanja izgrađenosti između ulica Srpske, Vase Pelagića i Dr Todora Lazarevića nisu prihvatljiva jer narušavaju siluetu, osunčanost i visinsku regulaciju centra grada, masovno uvode stambene funkcije (koje su u ovoj mjeri neodgovarajuće za centar grada), ne pružaju dovoljan kvalitet stanovanja, te ugrožavaju saobraćajni sistem i generalni ambijent postojećih javnih, poslovnih i stambenih cjelina”, poručile su arhitekte.


Oni su podsjetili da se do idejnih rješenja za ovako važne zone dolazi kroz kroz instituciju konkursa.


“Izgradnja objekta za potrebe Eparhije Banjalučke u širem prostoru navažnijeg gradskog trga i dalje nema optimalno rješenje. Značajan napredak ostvaren je odustajanjem od gradnje u porti Hrama Hrista Spasitelja, ali smatramo da je nužno pronaći i bolja rješenja od predložene gradnje na rubu postojećeg parka. I ovdje podsjećamo na ulogu i važnost arhitektonskog konkursa, ali pozivamo i na ispitivanje opcija upotrebe postojećih izgrađenih prostora”, dodali su u otovrenom pismu.


Kako su rekli, evidentno je da postoji konfliktna situacija vezana za lociranje podzemne parking-garaže, parka i spomenika palim borcima.


“Predložena izmjena nije na pravi način uspjela da uzme u obzir sve ove parametre. Grad Banja Luka obavezao se, formalno i neformalno, na donošenje strateški važnog dokumenta za razvoj grada: urbanističkog plana, čije se nedostajanje u planiranju akutno osjeća tokom cijelog posljeratnog perioda. Smatramo da je neadekvatno i neprihvatljivo da se regulacija prostora od najvišeg značaja za grad mijenja pred samo donošenje urbanističkog plana, koji bi morao da obezbijedi širu sliku i kompleksnije parametre”, istakle su arhitekte u pismu.


Zbog sve toga zahtijevaju da se procedura donošenja Izmjene dijela Regulacionog plana dijela centralnog područja grada Banja Luka obustavi, do donošenja urbanističkog plana.