top of page

Banjalučanka sa Biznis Oskarom i malom tajnom: One koje našminkam, ne razvode se


Nisam ni sanjala da ću biti vlasnica salona ljepote, a kamoli da ću za svoj biznis dobiti priznanje iz Privredne komore Srbije, priznaje Banjalučanka Sanela Arbutina koja je u ovaj posao ušla iz svijeta bankarstva. Za BL portal otkriva da je, u početku, ljepota bila hobi i bijeg od strogih pravila i procedura koju je njena struka nosila sa sobom.Sanela je, zapravo, ekonomista, ali su se samo oni koji je nisu dobro poznavali začudili što je posao u banci zamijenila za šminkanje i uljepšavanje. Oni koji je znaju pamte da je još u srednjoj školi uljepšavala sve oko sebe.


“Ja sam sebe oduvijek vidjela u finansijskom, bankarskom sektoru, tako da je bilo prirodno da se u tom pravcu i školujem. Naravno, ljubav prema šminkanju stalno je bila tu, pa sam još tokom studiranja, iako sam se zaposlila u banci, počela da radim i kao šminkerka“, kaže Sanela koja je nakon 11 godina u bankarstvu napustila svoju primarnu struku.


Da nije pogriješila, svjedoči i priznanje za biznis godine koje je nedavno dobila, a u njenom salonu sada se nudi 85 usluga i 15 edukacija za one koji žele da krenu sličnim stopama.


Sanela priznaje da je bila začuđena kada je dobila pozivnicu za dodjelu nagrada i to baš u Srbiji u kojoj ne manjka velikih imena u svijetu ljepote. Međutim, ispostavilo se da neko njen rad prati i da su brojni seminari i edukacije na kojima je bila imali svoju svrhu.,,Ogromna mi je čast što sam prošle sedmice u Beogradu dobila priznanje za biznis godine od Privredne komore Srbije i što se moj rad prepoznaje širom regije. Nekako su načuli da sam napustila posao u banci i otvorila salon i to im je privuklo pažnju. Ja bih opet rekla da banku volim, ali sam je napustila jer nisam vidjela mogućnost napretka, dok sam od šminkanja zaradila za prvi automobil“, objašnjava Sanela i podvlači da se zbog svoje odluke ne kaje.


Prije toga, radnim danima bila je bankarka, a vikendom je trčala da šminka mlade za vjenčanja, kao i gošće, pa je bilo dana u kojima je uspijevala da uljepša i po 30 dama. U jednom trenutku, oba posla bilo je nemoguće ispratiti.


,,Shvatila sam da fizički dva posla kao supruga i majka teško postižem, pa sam banku napustila, iako sam je voljela. Ipak, nisam se pokajala, a imala sam i ogromnu podršku porodice i sve više posla kao šminker”, kaže Sanela.


Nakon banke, nije žurila za otvaranjem salona ljepote, iako su to mnogi očekivali. Mudro je nastavila sa terenskim radom, registrovana u salonima kod drugih u kojima se sve više bavila trajnom šminkom koju obožava.


,,Prije skoro četiri godine odlučila sam sve objediniti u salon Beauty Lab. Sa moje tri koleginice nudim široku lepezu usluga, ali nekako smo najpoznatiji po šminkanju. Posebno kada su vjenčanja, a ima tu i jedna caka – nema mlade koju sam šminkala, a da se razvela“, kroz osmijeh priča Sanela za BL portal.Danas šminka i svoje bivše koleginice iz banke, pa i nekadašnju direktorku sa kojom je, kaže, na ovaj način lakše sarađivati. Iskustvo koje je stekla na tom poslu, pokazalo se kao izuzetno korisno.


“Ekonomija mi je pomogla, jer danas kao poslodavac znam sve te adminstrativne poslove. Inače je moj odnos sa zaposlenima specifičan, jer mi se prije svega družimo, pa čim imamo vremena za predah odemo u banju na spa, na more, slavimo rođendane, ma svašta smislimo“, priča Sanela.


Ima i jedno malo pravilo – u salonu Beauty Lab nema teških tema, osim ako mušterija ima želju da baš njima ispriča šta je muči. Sanela smatra da žene u salonu ljepote treba da se opuste i uživaju, a ne da slušaju priče koje mogu da ih opterete.


,,Želim da se žena u tim trenucima osjeća kao kraljica. Svjesna sam da šminka, kozmetički tretman nisu hrana, odjeća, obuća, tačnije prioritet, zato se trudim da cijene budu prihvatljive svima. Uvijek nađem neki razlog za neke dobre akcije naših usluga, tako da nam mušterija ne manjka“, otkriva Sanela dio svoje poslovne strategije.


Kod nje se možete našminkati sa drogerijskim prozvodima, uz trepavice, za 40 maraka, a ukoliko želite poznatije brendove, poput Diora, platićete 60.


Međutim, Sanela je neko ko bez problema i besplatno našminka i odazove se svakoj humanitarnoj akciji.


“Znam šta znači kad neko stane uz tebe i kad ti treba pomoć“, kaže Sanela.

bottom of page