Banjalučanka dobila kaznu 300 KM: Nije psu stavila brnjicu

Protekle sedmice Banjalučanku, čije je ime poznato redakciji banjaluka.com, kaznila je policija novčano 300 KM, jer joj pas nije imao brnjicu odnosno zaštitnu korpu. Ona tvrdi da je nepravedno kažnjena, jer njen pas se ne vodi pod kategorijom “opasan”.
“Moj pas ima nepunih 11 mjeseci i lovački mješanac je. Mi smo sjedili na klupi i pas je bio na povocu. Policajci su prišli i pitali me koja je “vrsta” psa i ja sam im odgovorila. Oni su očigledno presudili da je opasan po tome što je on crn i bez repa i samo su mi kratko rekli da on mora imati brnjicu i dali mi prekršajni nalog”, navodi ova Banjalučanka.


Policija postupa po Zakonu javnog reda i mira

Iz policije odgovaraju se pridržavaju člana 30. Zakona o javnom redu i miru.


„Ko bez nadzora ili zaštitnih sredstava drži ili vodi opasne životinje koje drugog mogu da prestraše ili povrijede, ili ko na javnom mjestu zlostavlja životinje, kazniće se novčanom kaznom od 300 KM do 900 KM“, navodi se u tom zakonu.


Šta kaže Pravilnik – ko je opasan pas?

U Pravilniku o držanju i zaštiti kućnih ljubimaca, član 14. piše da se pod pojmom opasnog psa smatra se bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čovjeka ili drugog psa i nanijela mu tjelesne povrede ili smrt, jedinka koja je uzgajana, odnosno dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi sa drugim psom, jedinka rase pitbul terijer ili mješanac te rase koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, kao i rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i minibul terijer ili mješanac tih rasa. Takođe, u Pravilniku piše da potencijalno opasan pas je pas obučen za čuvanje imovine ili kao tjelesni čuvar, te svi psi srednjeg rasta (visine 55 cm mjereno u visini grebena) i veliki psi, piše Banjaluka.com.