Banjalučanin vitalan i u 102. godini: Rakija je bolja nego većina tableta


Milan Grbić (102) iz banjalučkog naselja Srpske toplice jedan je od najstarijih stanovnika najvećeg grada Srpske, koji se uz pozitivnu energiju, vedar duh i nešto lošiji sluh i vid, i dalje neizmjerno raduje svakom danu.Tri puta se ženio i stekao višečlanu porodicu, što ga ujedno čini bogatim, jer je odavno postao i pradjed i čukundjed, ali isto toliko puta je bio i hapšen, pa bi se moglo reći da je živio turbulentno. Vijek i kusur godina ništa mu ne mogu, pa i dalje redovno kupuje mjesečnu kartu, skoro svakog utorka autobusom ide na pijacu, a sa ljepšim vremenom i dolaskom proljeća, počeće, kaže, i da radi oko kuće i bašte.


“Još je hladno, jedva čekam da otopli pa da idem vani da nešto radim, ne volim biti u četiri zida. Zebu mi noge kada je hladno vrijeme, pa i ne izlazim mnogo vani, moram da se pazim. Ne volim i nikad nisam volio da radim oko stoke, ali mogu da radim u bašti, jer sam i dalje relativno vitalan”, priča ovaj starina vedrog duha.


Poručuje da život nije lak, ali da se, bez obzira na sve nedaće i prepreke mora ići dalje, u nove pobjede, uzdignutog čela i s vjerom u sebe, ali i Boga.


“U životu nisam birao sredstva kako bih prehranio porodicu, pa sam često dolazio i u sukob sa zakonom. Tri puta sam bio u zatvoru i imao tri žene, u tome vidim određenu simboliku”, šaljivo kaže Grbić za “Glas Srpske”.


Naglašava da se vremena mijenjaju i da se mora ići u korak s razvojem tehnologije, a da bismo bili zdravi i dugovječni, mora se što više raditi. Najgore je, kaže, sjediti i gledati u nebo jer od rada, čim god se čovjek bavio, nema ništa ljepše ni zdravije. Zato se i danas i dalje bavi fizičkom aktivnošću.


Recept za dugovječan život, uz umjeren rad, svakako je, zdrava hrana i čašica domaće rakije.


“Volim da kupim, ali još više da popijem dobru rakiju, čašicu, nekad i više. Čašica je dobrodošla uz razgovor i na slavi, i za Vaskrs, Božić, za rođendane. Bolja je nego većina tableta. Ali i tu moramo imati mjeru, a posebno ja ovako star, da popijem malo više, ne ide”, dodaje uz osmijeh Grbić, koji rijetko ide doktoru, a tablete skoro i da ne pije.


Prati sva aktuelna dešavanja, i u vezi sa ratom u Ukrajini, ali i koronom, sa kojom, kaže, nije imao problema. Ali ima recept za sve mlađe generacije.


“Da vjerujete u ono što radite, ali i da budete pošteni, odani i puni razumijevanja. Uz to, što prije se vratiti nekim vrijednostima iz prošlosti, zdravim navikama, hrani iz naše bašte, čašici domaće rakije, ali i porodici kao stubu društva”, poručuje Grbić.


Vjera i post

Milan Grbić, kako kaže, od kada zna za sebe posti Vaskršnji post. Ovog će puta postiti prvu i posljednju sedmicu.


“U nedjelju ću na pričest u Karanovac, mogu i pješke ili autom, nije ni važno, tako je to već godinama, uvijek sam postio i postiću. Istinska i iskonska vrijednost je da smo bliže Bogu, tako je to i sa postom. Jednostavno, bolje i ljepše se osjećam, ispunjeno, u duhu naše tradicije i običaja”, kazao je Grbić.