top of page

Banjalučanin godinama skupljao stripove, sad mu nude kuću za njih

Malo ko zna da u Banjaluci ima čak 70 kolekcionara stripova, a jedan od nih je i Ilija Tepić, koji se kolekcionarstvom počeo sasvim slučajno baviti prije sedam godina.U međuvremenu je postao i (pre)prodavac, tako da danas ima više od 25.000 stripova i cijelu tu kolekciju bi, kako kaže, mijenjao za dobar stan u Banjaluci.


“To sam naveo i u oglasu na društvenim mrežama. Ima mnogo onih kojima je to smiješno, pa možda i bezobrazno, ali to su oni koji ne znaju vrijednost stripova, naročito dobro očuvanih i veoma rijetkih primjeraka”, kaže Ilija.


Već je i imao ozbiljnu ponudu – kuću u zamjenu za stripove, ali kako kaže njena vrijednost je tek oko 70.000 KM, te da nije htio da je prihvati.


Iliija kaže i da je za oko 2.000 stripova dobio i dva automobila.


“Oglasio sam da kolekciju stripova mijenjam za dobar auto. Javio mi se čovjek i rekao da biram auto sa njegovog placa, koji god želim. Sutra mi se javio drugi sa istom ponudom, tako da sam za dvije kolekcije dobio dva automobila, koja su ukupno vrijedila oko 30.000 KM”, kaže Ilija.


Sve počelo slučajno.


Prije oko osam godina slučajno je na buvljoj pijaci kod prodavca vidio veliki broj stripova, koji su ga podsjetili na djetinjstvo.


“Bio sam u čudu jer nisam vjerovao da to neko još čita i kupuje. Međutim, shvatio sam da strip itekako živi, ima svoju publiku I ponovo sam mu se vratio. Počeo sam da skupljam primjerke, upoznao i druge kolekcionare, razmjenjivao duplikate, te sam tako postao i trgovac”, kaže Ilija.


Preprodaju stripova, kojom je uspio da zaradi i tri puta veći novac od uloženog, Ilija je vidio i kao dodatni izvor prihoda. Iako bi čak, kaže, mogao i da živi od toga, svog osnovnog zanimanja ugostitelja, kojim se bavi cijeli život, nikada nije htio da se odrekne. I danas radi kao konobar.


Mladima približiti ljubav prema stripu. U bivšoj Jugoslaviji stripovi su bili mnogo popularniji nego sada. Tako da mu je iznad svega cilj da ljubav prema stripu približi mladima. Mladi danas, kaže, nemaju idola, na nekog na koga će da se ugledaju, a ko promoviše prave vrijednoti.


“Stripovi su, na neki nači, oblikovali moju ličnost, kao i ličnost mnogih mojih prijatelja koji su ih čitali. Tamo smo nalazili junake, heroje, koji se bore za pravdu. Pobjeđivali su jer su bili istrajni i sigurni u sebe i svoje ideje. Volio bih da i danas mnogo više stripove čitaju mlade generacije, da shvate njihovu vrijednost, koja vremenom samo raste”, kaže Ilija.


On smatra i da roditelji treba da podrže djecu u kupovini i čitanju stripova, jer kroz junake iz stripova mogu mnogo bolje da nauče prave vrijednosti u životu. Sa tim ciljem je znao, kaže i da pokloni stripove.


Skupljanje stripova može da bude investicija


“Osim toga, sakupljanje stripova može da bude investicija, jer njihova vrijednost će za nekoliko godina biti višestruko veća nego što je danas, a kupaca za njih će uvijek biti”, kaže Ilija.


Izvor: ATVbottom of page