Banjalučani uskoro na biralištima? Korona “odlučuje” o izborima u mjesnim zajednicama

Izbor novih članova savjeta mjesnih zajednica treba da se održi na jesen sa više od pola godine zakašnjenja, ukoliko to dozvoli epidemiološka situacija.Izbori savjeta mjesnih zajednica su pod ingerencijom Skupštine grada Banjaluka i ona je u prvih 90 dana od konstituisanja vlasti u gradu trebala raspisati te izbore. Ako se uzme u obzir da je Skupština grada konstituisana početkom januara, onda su se ovi izbori trebali održati početkom aprila. To se nije dogodilo.


“Mi smo tu ušli u problem, jer zbog pandemije virusa korona nije bilo moguće održati izbore. Po tom pitanju smo sve vrijeme bili u komunikaciji s Ministarstvom lokalne uprave i samouprave RS. Njihov stav, ali i preporuka Republičke izborne komisije je bio da se ti izbori prolongiraju, zbog epidemiološke situacije koja je u pojedinim mjesecima bila čak i kritična. Zbog svega toga mi smo izbore odgodili”, naveo je predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić. Dodao je da je komunicirao s predstavnicima drugih lokalnih zajednica, jer se isti problem pojavio u cijeloj Srpskoj.


“Niko nije imao mogućnosti niti je želio da preuzme takvu vrstu rizika, jer su se kršile mjere. Naša ideja je bila da se održavanje ovih izbora prolongira za jesen ove godine i nadam se da ćemo ih tada uspjeti održati”, kazao je Ilić.


“Prije te sjednice ide Kolegijum na kojem ćemo se usaglasiti o tačnom datumu zasjedanja. Na istom sastanku ćemo odlučiti da li će i kada biti održani izbori. Problem je što se i dalje nalazimo u specifičnoj situaciji, kada je virus korona u pitanju. Najavljuje se novi talas i rast broja zaraženih. Hoće li ga biti, teško je reći. Smatram da ćemo do tada imati realniju sliku situacije i da ćemo moći donijeti odluku. Trenutno je moja ideja da u Banjaluci raspišemo izbore na jesen, ukoliko nam epdemiološka situacija dozvoli, i da završimo posao koji je obavezan da se obavi jednom u četiri godine”, naveo je on.


Iako su im istekli mandati, Ilić kaže da ljudi koji su izabrani na prethodnim izborima za članove Savjeta i dalje obavljaju svoje dužnosti kao i ranije.


“Oni i dalje zovu i ukazuju na probleme u svojim mjesnim zajednicama, što je i normalno, tako da su oni na taj način ostali u tom poslu”, naveo je Ilić. Na području Grada Banjaluka nalazi se 57 mjesnih zajednica. Prethodni izbori za članove savjeta su održani u martu 2017. godine. Tada je bilo organizovano glasanje na 115 biračkih mjesta, a glasalo je oko 22.000 građana.


Na listama se nalazilo ukupno 1.020 kandidata ispred 10 političkih partija, četiri udruženja građana, te 31 grupa građana. Oni su se borili za 407 mjesta u savjetima.


POTREBAN DODATNI NOVAC


Ilić kaže da ako Banjaluka krene u te izbore treba riješiti još jedno pitanje – finansiranje održavanja izbora.


“Imali smo dopise iz Gradske izborne komisije da na rebalansu budžeta treba povećati iznos za njihov rad, ako se bude išlo sa održavanjem tih izbora. Oni tvrde da trenutno nema dovoljno novca za sprovođenje izbora savjeta mjesnih zajednica. Prema do sada raspoloživim informacijama, najavljeno je da će se rebalans budžeta pripremati u istom periodu, na jesen, tako da će se