top of page

Banjalučani ogorčeni: Raskopali ulice pa ih „zaboravili“


Prije desetak dana nekoliko ulica na vrhu Starčevice je raskopano i nisu popunjene novim asfaltom, zbog čega su ogorčeni i mještani i vozači koji tuda svakodnevno prolaze.Riječ je o ulicama Srpskih ustanika, Tuzlanska, Rajka Bosnića i Ognjena Price (kod garaža), koje su, po riječima mještana, istovremeno i ruglo i bezbjednosni problem za učesnike u saobraćaju, a o šteti koju trpe vozila suvišno je i govoriti.


„Prije desetak dana vidio sam da su iskopali glavnu ulicu koja vodi na vrh Starčevice i onda se spušta prema naselju Rebrovac. S obzirom na to da je riječ o jako prometnoj ulici, mislio sam da će je isti dan ili sutradan i popuniti, ali sam se prevario. Onda sam primijetio da je raskopana i Tuzlanska ulica“, kaže za „Nezavisne novine“ jedan ogorčeni mještanin.


Na dijelu puta koji je iskopan, kako dodaje ovaj mještanin, ivice su oštre, što oštećuje gume, te vozači prelaze u suprotnu traku i to je bezbjednosni problem.


„I to nije sve. Tu odmah ispod imate Ulicu Ognjena Price, kod garaža, koja je toliko puta krpljena da izgleda kao šahovska tabla. Sad je ta ‘šahovska tabla’ u 3D formatu, jer je i na njoj iskopano nekoliko kocaka, i tako su ostavljene, a kad u njih upadnete vozilom, imate osjećaj da će vam otpasti točak“, pričaju vozači.


Dodaju da je ključno pitanje zašto se skidaju slojevi asfalta ako ne postoji mogućnost da se isti dan ili sutradan presvuku.


„Odnosno, ako ne mogu presvući ulicu za 20 dana, neka je onda kopaju taj dan kada će stavljati novi sloj asfalta, a ne ovako da nam prave probleme i da čekamo sedmicama“, kažu vozači.


S problemom je upoznat i predsjednik Savjeta mjesne zajednice Starčevica Dragomir Đukić, koji nam je potvrdio da se radi sanacija ovih ulica, ali i on kritikuje to što je predug period između raskopavanja i popunjavanja pukotina. Najavio je da će zbog ovog problema uputiti dopis Gradskoj upravi, odnosno pitati ih zašto ovdje nije stavljen novi sloj asfalta.


„Počelo je održavanje i krpljenje udarnih rupa na teritoriji mjesne zajednice. Oni su bili sa mašinom, sastrugali i više nema mašina, povukli su ih, zato što je strugalica završila.


Sad dolaze novi asfalt i valjak da te rupe popuni“, kaže Đukić za „Nezavisne novine“.


On nam je takođe potvrdio da već desetak dana to stoji tako, što smatra neprihvatljivim.


„Mislim da ne treba desetak dana da se čeka, to isti dan treba da bude završeno. Ili u dan – dva – tri, ako ne istog dana. Starčevica ima 30.000 stanovnika, prometna je ulica, vozači izbjegavaju i prelaze iz trake u traku, nije ni bezbjedno, to je trebalo da se završi“, jasan je Đukić.


Da su ove ulice raskopane i ostavljene, primijetio je i instruktor vožnje Zdravko Ivić, koji baš u ovaj dio grada često vodi kandidate na obuku.


„Svi koji to rade, dužni su da te ulice dovedu u prethodno stanje, koje sigurno nije bilo takvo. Moje mišljenje je da takve rupe toliko nanesu štete vozilima da bismo ih mogli zlatom zatrpati. A posebno bih naglasio da smo ugroženi mi koji svaki dan vodimo kandidate, ne možemo mi djeci govoriti ‘hajde obiđi ovdje’. Djeca treba da uče da voze saobraćajnom trakom“, rekao je Ivić za „Nezavisne novine“.


Do zaključenja ovog broja „Nezavisnih novina“ ove ulice nisu presvučene novim slojem asfalta. Iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve u Gradskoj upravi su nam rekli da je izvođač radova, kao i investitor, upoznat sa svim aktivnostima koje se izvode u okviru sanacije kolovoza u navedenim ulicama.


„Najobimniji radovi se trenutno izvode u centru grada i dijelu oko Parka ‘Mladen Stojanović’, na čemu je angažovan najveći broj izvođača radova, a nakon toga će se pristupiti i nastavku aktivnosti u MZ Starčevica“, rekli su iz ovog odjeljenja, ali i dalje ostaje nejasno zašto su ulice raskopane još prije desetak dana, ako se znalo da će se čekati na njihovo presvlačenje.*


autor:nezavisne.com foto:nezavisne.com

Comments


bottom of page