top of page

Banjalučani i Prijedorčani oprez! Vaša dobrota i milostinja koju date ovom čovjeku, ide u kockarnicu

Svakodnevno na ulicima gradova i opština u Srpskoj, možemo vidjeti kako neko prosi.U većini slučajeva, to su pripadnici romske populacije, ali ima i onih koji nisu.


Pretežno se na ulicama, konkretno najvećeg grada Srpske, godinama unazad, mogu vidjeti ista lica.


Jedno takvo, dobro je poznato kako Banjalučanima tako i Prijedorčanima.


Naime, čovjek, starije životne dobi, visok, krupan, iz dana u dan obitava naseljima u gradu na Vrbasu i gradu na Sani.


Međutim, svu milostinju koju dobije od naroda, koji svoj novac pošteno, vrijedno i teško zaradi, "baci u kockarnici".


Da je tako, govori i objava jednog korisnika Fejsbuka u kojoj, uz fotografiju dotičnog čovjeka, stavlja opis:"Inače, ova njuška koju ćete prepoznati po fizionomiji i obrisima, često prosi po ulicama Prijedora. čak i Banjaluke. A taj novac koji isprosi, definitivno ne ide na hranu, ako uzmemo gabarite i stomačinu istog, već na hranjenje slota i sličnih kockarskih aparata. Tako da, imajte na umu ovu fotografiju, kada ovaj prosjak zatraži nešto od vas", napisao je korisnik Fejsbuka.


Zakon i kazne


Zakonom o javnom redu i miru propisana novčana kazna od 200 do 800 KM za lica koja prosjače ili navode drugog na prosjačenje, dok je za navođenje na prosjačenje maloljetnika, duševno oboljelog ili lica zaostalog u razvoju propisana novčana kazna od 400 do 1.200 KM ili zatvorska do 40 dana.


Akcija MUP-a "Stop prosjačenju"


Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske zaključno sa 10. septembrom ove godine, realizovalo je republičku akciju "Stop prosjačenju", a za sedam mjeseci ove godine evidentirano je 179 prekršaja prosjačenja, koje je jedan od najprisutnijih oblika ekonomske eksploatacije djece.


"Prosjačenje ne smije i ne može da bude posmatrano kao `stil života` ili `naučen obrazac ponašanja`", kazali su iz MUP-a Srpske.


Cilj ove akcije, bio je jačanje svijesti građana o rizicima i posljedicama prosjačenja djece.

bottom of page