Banjalučani dočekali pravoslavnu Novu godinu

Ni niske temperature nisu spriječile Banjalučane i njihove goste da uz tradiconalnu narodnu muziku, igru, zagrijani kuvanim vinom uđu u novo ljeto po julijanskom kalendaru.Na platou pored Hrama Hrista Spasitelja na pozornici su se smjenjivali Ansambl NIP "Veselin Masleša", KUD "Pelagić", KUD "Čajavec", hor "Jedinstvo", grupa "Dar" i Muzički atelje Jelene Stanišić.


Oduševljenje okupljenih nije izostalo.


Dok je muzika galila dušu i srce, Banjalučani, u zagrljaju ili pod ruku sa voljenima, želje za Novu pravoslanu godinu sveli su na one kažu suštinske.


Prazničnu atmosferu posebno su svojim galsovima i pjesmom zagrijale.


Danica Crnogorčević, jedna od najpopularnijih vokalnih solistkinja i interpretatorki duhovne i etno muzike iz Crne Gore, te Pavlina Radovanović, djevojčica iz Orahovca sa Kosova i Metohije.


Nakon veselja i dočeka na otvorenom mnogobrojni Banjalučani, ali i gosti, odlučili su se da u ponoć prisustvuju molebanu u Hramu Hrista Spasitelja.


Kažu vjera, poštovanje tradicije i običaja nalažu da se pravoslavna Nova godina ili mali Božić dočekaju uz molitvu, miris tamjana i blagoslov sveštenstva.


Ovaj praznik je od velikog značaja za Srbe. Slave i ujedno čuvaju srpski nacionalni identitet i njeguju pravoslavlje.