Banjalučani bijesni: Gužve u gradu nepodnošljive


Svakodnevna nervoza sa kojom se susreću učesnici u saobraćaju najbolje opisuje stanje u novoj gradskoj administraciji. Infrastrukturalni projekti čekaju na realizaciju dok se gradonačelnik Banjaluke bavi drugim, po njemu važnijim projektima, poput rušenja ugostiteljskog objekta „Kajak terasa“, izrada famoznog porodičnog stabla pri čemu ni jedan „projekat“ nije bio uspješan.„Grad napreduje u nekom smislu, to mi je u redu. Ali šta je ovo? Gužva u svako doba dana. Ljudi moji ovo je opšti kolaps, čepovi na sve strane. Čujem da i parkinge uništavaju. Da li novi gradonačelnik razmišlja gdje mi da ostavimo svoja auta dok djecu ispratimo do vrtića? Ne rade ništa da nam olakšaju, još bi i parkinge ukidali, krajnje glupo“, rekao je za naš portal jedan od učesnika u saobraćaju.


Prethodna gradska administracija je radila na uređenju infrastrukturalnih projekata, što se jasno može vidjeti na realizovanim projektima poput saobraćajnice Lauš – Paprikovac, pri čemu su ovom saobraćajnicom povezane dvije značajne ulice u Banjaluci: Jovana Raškovića i Karađorđeva. U funkciju je stavljeno i 11 kružnih tokova, potpisano je nekoliko sporazuma o izgradnji regionalnih puteva sa JP Putevi Republike Srpske. Nova gradska administracija nije nastavila praksu izgradnje putne i komunalne infrastrukture što najbolje pokazuje gužva u saobraćaju sa kojom se svakodnevno susreće veliki broj učesnika.„Pokušala sam i ranije da krenem, međutim bez efekta. Najgore je ljudima koji idu taksijem, ja ne mogu ni da zamislim koliko plaćaju da bi stigli na posao. I kada odlazim i kada dolazim, više nije ni pravilo ako je vikend pa da je manje auta. Ne znam da li gradonačelnik ima u planu nešto da se čini po pitanju ove gužve, ali ako nastavi ovim tempom, bojim se i pomisliti kada će se desiti neka promjena“, rekla nam je jedna od učesnica u saobraćaju, koja se svakodnevno bori sa gužvom u našem gradu.Pored toga što gradonačelnik ne nastavlja praksu izgradnje infrastrukturalnih projekata on je stopirao i izgradnju mosta u Docu koji bi dodatno rasteretio saobraćaj i smanjio nastale gužve.


Umjesto izgradnje neophodnih projekata gradonačelnik Stanivuković je posvećen izvođenjem performansa i davanjem obećanja građanima Banjaluke za koje je neophodno višedecenijsko čekanje.