Banjalučani bez grijanja (VIDEO)

Na Dan grada Banjalučani se smrzavaju. Iako su noći i jutra hladna, sezona grijanja je završila 15. aprila i nije produžena.

Banjalučanima su već danima hladni radijatori, a temperature su niske za ovo doba godine. Korisnici gradskog grijanja snalaze se kako znaju i umiju da bi ugrijali hladne prostorije.


- Uvijek je bilo kad su niske temperature da se pusti grijanje, nije bitno kad je kraj grejne sezone. Vjerovatno većina građana dogrijava ili klimom ili uključi radijator, ali to dovodi do većih troškova, a imamo puno penzionera - ističe Pero Matić, predsjednik ZEV-a.


Prema kalendaru, proljeće je uveleko nastupilo, ali ne i proljećne temperature. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da se prethodnih noći i jutara temperatura spuštala i na nulu.


- Od vikenda je počeo ponovni pad temperature. Prošle subote je bilo hladnjikavo, ali već u nedjelju i ponedjeljak je bilo dosta hladno. Dnevna temperatura je bila oko 13 do 15 stepeni, a noćna i jutarnja su bile dosta niže od prosjeka. Izgledalo je kao da je sam početak marta, a ne aprila - navodi meteorolog Milica Đurđević i dodaje da je minimalna temperatura zabilježena 18. 19. i 21. aprila, kad je u Banjaluci jutarnja temperatura bila oko nula stepeni.


I dok su se u gradovima poput Prijedora mogli osloniti na gradsko grijanje, Banjalučani nisu iste sreće. Iz Gradske uprave kažu da rade na poboljšanju kvaliteta grijanja. Otvara se pitanje šta poboljšavaju kada su ventili davno zatovoreni. Na pitanje da li postoji mogućnost da se po potrebi produži sezona grijanja, kažu da se može razmatrati i ta opcija.


- Ukoliko imamo kontinuirano snižene temperature postoji i ta mogućnost, ali to je nešto što moramo usaglašavati sa rukovodstvom Toplane - pojašnjava Bojan Kresojević, gradski menadžer.


Dok se usaglase, u tome će i ljeto. A za Vaskrs, građanima kako bude, jer iz EKO Toplane do zaključivanja ovoga priloga nismo dobili odgovor. Tako nismo saznali ni da li je Gradska uprava tražila da se sezona grijanja produži.