top of page

Banjac: Vratiti BiH u okvire izvornog Dejtonskog sporazuma

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je Srni da su politički predstavnici Republike Srpske na sastanku sa ambasadorima evropskih zemalja u BiH veoma objektivno izložili svoje stavove, rukovodeći se principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i željom da se BiH vrati u okvire tog sporazuma.


Banjac je naglasio da su ambasadore najprije upoznali o činjenici da Dejtonski sporazum koji je potpisan u Dejtonu i današnji nisu isti, te da on nije mijenjan voljom naroda, dogovorima i sporazumima, postulatima međunarodnog ili drugog prava.

,,Naglasili smo da je on mijenjan silom i nasiljem visokih predstavnika koji su nametanjem određenih zakona mijenjali samu strukturu tog sporzauma. S druge strane, ukazali smo i na to da su lideri koji su tada potpisali Mirovni sporazum i zemlje koje su garant Dejtonskog sporazuma apsolutno svjesni da to nije isti dokument i pozvali smo ih da poštuju potpise svojih predsjednika, kao na primjer u to vrijeme Bila Klintona i svih ostalih. Oni su bili garanti sporazuma kakav je bio tada, a ne ovoga izmijenjenog nametanjem", pojasnio je Banjac za Srnu.


Lider NPS je naveo da BiH nije postojala prije Dejtonskog sporazuma kao ovakva država, već je nastala u Dejtonu kao državna zajednica dva entiteta Republike Srpske i FBiH i da je jasno da su državnost u BiH unijeli entiteti.


,,Nije BiH dala državnost entitetima zato što ona nije nastala sama od sebe, već je proizvodni produkt dogovora dva entiteta, a to su Republika Srpska i FBiH i mi želimo da se vratimo na takav Dejton iz više razloga", istakao je Banjac.


Prvo, naglasio je on, Srpska ne može prihvatiti da visoki predstavnik bude imenovan mimo pravila Dejtonskog sporazuma, da on mijenja Dejton nametanjem svojih odluka, odnosno silom, jer osnovni postulati i pricipi kako EU tako i UN nisu sila nego međunarodno pravo.


,,Ukoliko se dio međunarodne zajednice i zemlje koje pod plaštom čuvanja Dejtonskog sporazuma žele silom da mijenjaju Dejton i nameću zakone to je protivno svim međunarodnim pravnim normama i to je neprihvatljivo. Takođe, rekli smo i da visoki predstavnik ne može da radi ni po Dejtonu kad nije imenovan u skladi s njim. On mora prvo da bude imenovan u skladu sa Dejtonskim sporazumom", konstatovao je Banjac.


On je poručio da Republika Srpska sada ima dovoljno snage da se odupre svim nametanjima, odnosno stavila je do znanja svima da neće biti sprovedena nijedna odluka donesena od neizabranog visokog predstavnika.


,,Takođe, nećemo dopustiti da se Dejtonski sporazum mijenja odlukama Ustavnog suda BiH. Mi smo paradkos zemlja, jer kod nas u Ustavnom sudu sjede trojica stranaca i oni donesu nama odluke, mijenjaju strukturu Dejtonskog sporazuma. Sam način oduzimanja imovine Republici Srpskoj kao što je slučaj sa šumama i poljoprivrednim zemljištom pokazuje kako rade, iako imovina po Dejtonu pripada entitetima a ne BiH", istakao je Banjac i upozorio da će sutra tako doći na red vode, rudna bogastva i šta sve ne iz Republike Srpske.


On je ukazao da je najveći paradoks da političari i narod jedne zemlje brane Ustav od sudija Ustavnog suda. "To nigdje nema osim u BiH. Mi nismo nikome eksperiment i nećemo to da budemo", konstatovao je Banjac.


,,Takođe, ambasadorima smo stavili do znanja da ćemo povući saglasnosti, na šta Republika Srpska ima pravo, sa odluke o formiranju Oružanih snaga, VSTS, indirektnom oporezivanju, i to će se desiti za 10, 15 dana. Republika Srpska ima pravo na to po Ustavu. Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH jasno je podvukao da ukoliko budu išle bilo kakve sankcije prema Srpskoj, taj dan će se smatrati danom njene nezavisnosti, jer mi više ne možemo trpiti silu i nametanja", naglasio je Banjac.


On je poručio da je osnovni cilj Republike Srpske i njenih politički predstavnika da Republika Srpska bude u okviru Dejtonskog sporazuma i da ima prava koja su joj zagarantovana tim sporazumom.


,,Mi želimo mir i da političkim i demokratskim putem, dogovorom unutar BiH, rješavamo naše probleme, a nikako silom i nametanjem. Dio međunarodne zajedice želi da proizvede ovdje krizu, ali od nas niko nije spominjao rat niti će rata biti. To spominju političari iz FBiH, a ne mi.


Naš cilj je opstanak Srpske. Čeka nas teška politička borba, ali ne smijemo odustati, jer ukoliko prihvatmo sve do sada nametnuto i tek ono što se predviđa u budućnosti, oduzeće nam sve, oduzeće nam i sam naziv Republika Srpska. Naša obaveza je da političkim i svim demokratskim sredstvima štitimo i čuvamo Republiku Srpsku jer je ona garant našeg opstanka na ovim prostorima", zaključio je Banjac.


bottom of page