Banjac: Preživjeli smo Hitlera, preživjećemo i visoke predstavnike

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac istakao je da je sada više nego jasno da dio međunarodne zajednice pogotovo visoki predstavnici ne deluje u skladu sa međunarodnim pravom, pravnim normama i evropskim konvencijama, nego po principu sile.


,,Sila je jedino što oni znaju. Dio međunarodne zajednice želi silom, a ne izborima i demokratskim putem da mijenja i političku strukturu u BiH, što je naravno neprihvatljivo, ne samo za Republiku Srpsku već i za svakog normalnog čovjeka koji smatra da su demokratski izbori jedini put kako se dolazi negdje do vlasti’’, rekao je Banjac.


On je naglasio da je Incko ovom odlukom pokazao da ne postoji međunarodno parvo, da ne postoje međunarodne konvencije.


Lider NPS-a je konstatovao da visoki predstavnik nema mandat niti ga je ikad imao da donosi i nameće bilo kakave odluke i zakone.


,,To može samo zemlja domaćin. Zamislite sada kada bi mi nametnuli neki zakon jednoj Njemačkoj ili Austriji iz koje Incko dolazi’’, rekao je Banjac.


On je ocijenio da je zanimljivo da Incko nikada nije osudio ratne zločine nad Srbima niti je ikada rekao da se u Drugom svjetskom ratu dogodio genocid.


,,Ni u Drugom svjetskom ratu fašističke zemlje nisu uspjele da zatru sjeme srpskog naroda koji je slobodarski narod i uvijek se borio za svoju slobodu. Očigledno da nacističke zemlje nisu uspjele Srbima da uzmu ono što je svetinja a to je sloboda. Ono što nije uspjelo u Drugom svjetskom ratu ustašama, Nijemcima i fašistima neće poći za rukom ni dijelu međunarodne zajednica koja sada pokušava da to uradi’’, istakao je Banjac.


On je naglasio da se od Incka očekuje da se izvini srpskom narodu za sve ono što su napravile Njemačka i Austrija u Drugom svjetskom ratu.


Koliko su djece poklali, upitao je Banjac, podsjetivši Incka da je u sistemu logora Јasenovac bio jedini logor za djecu.


,,Incko treba da se izvini za sve što su Srbima napravile nacistička Austrija i Njemačka. Incko neka objasni zašto on sjedi sa ratnim zločincima i veliča ratne zločine mnogih oficira iz FBiH koji su protjerali Srbe iz FBiH. Očekujem od Incka izvinjenje svim porodicama ubijenih Srba u Sarajevu i u svim gradovima FBiH - poručio je Banjac.

On je rekao da povezivanje nametnutog Inckovog zakona sa odlukama suda u Hagu koji je osnovan samo da sudi Srbima, znači satanizaciju srpskog naroda, saopšteno je iz NPS-a.


,,Sada je više nego jasno da se želi osuditi jedan narod i da se pokaže da je to jedini put kojim ide dio međunarodne zajednice. Mi tim putem nismo išli 1945, a ni 1991. Neka ostave ovaj slobodarski narod na miru jer ne može Incko koji dolazi iz druge zemlje uređivati odnose u BiH. Nijedan visoki predstavnik nema ovlaštenja da radi što su radili do sada. Neka puste na miru narode u BiH da se sami dogovaraju’’, naglasio je Banjac.


On je rekao da mu je žao što Incko, koji je Austrijanac, ne shavata šta se u prošlosti dešavalo na Balkanu i šta se u prošlosti dešavalo srpskom narodu.


,,Nijedan tračak izvinjenja ne postoji u njihovom glasu. Međutim, mi smo preživjeli mnoge ratove, naciste, fašiste i ugnjetavanje, preživjeli su Srbi i Hitlera, a preživjeće i dio međunarodne zajednice koja očigledno želi da srpski narod nestane sa ovih prostora’’, poručio je Banjac.


Autor: Srna