top of page

Banjac: Politika EU - nametanje pravila i kažnjavanje Srba

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je da je politika EU, odnosno dvije-tri zemlje u okviru ove evropske organizacije, da svim drugim zemljama i pojedincima nametne svoja pravila, koja se pogotovo odnose na kažnjavanje Srba.


foto: ATV


"Ukoliko se ne slažete sa njihovom politikom, onda se oni pozivaju na sankcije, a suština je jasna - EU je jedna velika šargarepa kojoj uopšte ne treba težiti, jer se njihova pravila kose sa nacionalnim osjećajima i bićem srpskog naroda", rekao je Banjac.


Govoreći o rezoluciji koju su usvojili poslanici Evropskog parlamenta u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske i drugim visokorangiranim zvaničnicima Srpske zbog, kako je navedeno, secesionističke retorike i postupaka u BiH, uključujući i obilježavanje praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, Banjac je istakao da je katastrofa u političkom, pravnom i svakom drugom smislu pozivanje na uvođenje sankcija i pojedinih zabrana funkcionerima Srpske samo zato jer su slijedili osjećaje vlastitog naroda.


On smatra da je uvođenje sankcija funkcionerima Srpske u suštini kršenje međunarodnog prava što je sada više nego jasno, te da Srpska ne može uvesti sankcije Ruskoj Federaciji koja je štitila njen položaj.


Prema njegovim riječima, Republika Srpska treba da nastavi svojim putem, dok je EU organizacija koja, očigledno, nema jedinstvenu politiku, osim politiku kažnjavanja Srba.


Banjac osuđuje takvo ponašanje međunarodnih predstavnika, te smatra da se ne treba mnogo obraćati pažnja na one koji nikada nisu mislili dobro Republici Srpskoj i srpskom narodu.


Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju u kojoj se poziva na uvođenje sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i drugim visokorangiranim zvaničnicima Srpske.


U tekstu usvojene rezolucije osuđeno je ono što su poslanici nazvali "secesionističkom retorikom i postupcima u BiH, uključujući obilježavanje državnih praznika koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim".

Commentaires


bottom of page