Banjac pita ko će i kako sprovesti Šmitovu odluku o finansiranju izbora

Predsjednik NPS Darko Banjac izjavio je da je Kristijan Šmit prekršio sve povelje UN i evropske konvencije, ukoliko je nametnuo odluku o finansiranju izbora u BiH, i da ne zna ko će i kako tu odluku sprovesti.Baš me to interesuje bez obzira da li je riječ o mojim koalicionim partnerima ili onim koji to nisu, rekao je Banjac.


On je postavio pitanje u kojoj evropskoj zemlji može neimenovani zvaničnik druge zemlje da nametne bilo kakvu vrstu zakona, pogotovo da raspolaže budžetom i finansijama.

Banjac je napomenuo da ni u jednoj zemlji EU to ne može da uradi niko osim parlamenta i zakonom propisanih procedura.

On je podsjetio da Šmit nije izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom niti u je izabran u Savjetu bezbjednosti UN, čime je prekršeno međunarodno pravo.

– Zašto bi i išli u Evropu gdje se nameće, zabranjuje, ne poštuju ustav i zakon, a pogotovo se ne poštuje međunarodno pravo. Napominjem da je EU precijenjena. Ne želim da idem u EU gdje će mi zabranjivati, nametati i prijetiti – rekao je Banjac.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, rekao je danas novinarima da je donio odluku da Centralnoj izbornoj komisiji BiH bude prebačeno 12,5 miliona KM.