Banjac: Opozicija ne shvata da je trenutak da Srpska jedinstveno kaže "dosta"

Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac izjavio je da borba za vraćanje nadležnosti Republike Srpske neće biti laka, ali da Srpska nema drugog izbora, te naveo da opozicija ne shvata da je upravo sada trenutak da Republika Srpska ustane i jedinstveno kaže "dosta".Banjac je rekao da su lokalni izbori na Kosovu i Metohiji pokazali koliko je važna snaga srpskog jedinstva, ali da opozicija u Srpskoj to ne shvata.


"Odlučili smo da idemo u tom pravcu, od toga ne možemo odustati, a opozicija tu traži neki svoj prostor", rekao je Banjac za televiziju "Pink".


On je pojasnio da Srpska traži povrat nadležnosti i da, prije svega, hoće da izađe iz sporazuma o Oružanim snagama BiH, Upravi za indirektno oporezivanje i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.


"Tražimo vraćanje Dejtonskog sporazuma. Moramo da razumijemo da ukoliko izgubimo Republiku Srpsku i njene nadležnosti, srpski narod neće opstati u BiH. Srpska je naša sloboda i mi bez nje tamo ne možemo opstati. To je borba u koju mi sada krećemo i nemamo drugog izbora", rekao je Banjac i dodao da će ova borba biti teška.


On je naglasio da će Srpska, ukoliko prihvati mijenjanje Dejtonskog sporazuma, izgubiti svoj nivo državnosti, odnosno nadležnosti.


"Mi ništa nećemo da diramo što je u skladu sa Dejtonom, ono što nije u skladu mi ćemo mijenjati. To je i stav Srbije koja je potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mi želimo Republiku Srpsku u dejtonskim okvirima", zaključio je Banjac.