top of page

Banjac: Niko ne može nametati nijednom narodu šta i kada da slavi

Predsjednik Narodne partije Srpske (NPS) Darko Banjac izjavio je danas da će se Dan Republike Srpske uvijek proslavljati 9. januara i da nijedna zemlja ili politička figura ne mogu nametati jednom narodu šta će i kada slaviti.


foto: ATV


"Činjenica je da to želi da nametne EU i zbog toga se oštro protivim ulasku BiH u EU na bilo koji način, jer je to za mene 'jedna šargarepa'. Žao mi je onih koji to rade, ali ako to nastave, očigledno je da ovakva BiH nema budućnost", rekao je Banjac Srni.


On je podsjetio da je rođendan Republike Srpske 9. januar i da tvrdnja onih koji žele da Srpska prestane da postoji, kao i dijela međunarodne zajednice da se "može uzeti neki drugi datum za Dan Republike", govori o licemjerstvu, bezobrazluku i njihovoj stvarnoj namjeri.


Banjac je napomenuo da je svima u Republici Srpskoj jasno da je stvaranje stvaranje unitarne BiH politika Federacije BiH, kao i jednog dijela međunarodne zajednice i pojedinih ambasada.


"Oni moraju da shvate da je Srpska stvorena 9. januara 1992. godine, da je stvorio narod i da su referendumom o 9. januaru građani Srpske rekli svoje", naglasio je Banjac.


Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.


Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

bottom of page