Banjac nakon upada SIPA-e: Srpska nema straha i nikada neće odustati

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) juče su boravili u prostorijama Narodne partije Srpske (NPS) u okviru istrage u predmetu "rušenje ustavnog poretka BiH".Predsjednik te stranke Darko Banjac za ATV je kazao da su insepktore zanimali stranački dokumenti.


On je naveo da su tražili u uvid da li postoji odluka bilo kog stranačkog organa da se podrže zaključci Narodne skupštine Srpske.


"SIPA je došla po nalogu Tužilaštva BiH da izvrše izuzimanje dokumentacije Narodne partije Srpske. Dokumentacija se odnosi na Statut stranke. Odluku o imenovanju izboru predsjednika stranke, o izboru Glavnog odbora, te su tražili sve vrste akata i odluka koje je donio određeni organ, a koji se odnose na zasjedanje posebne sjednice NSRS koja je usvojila zaključke oko vraćanja nadležnosti Republike Srpske", rekao je Banjac te dodao:


"Što se tiče inspektora SIPA-e, moram reći da su bili korektni. Postupaju u skladu sa Zakonom i po naredbi Tužilaštva", kazao je on.


Banjac je poručio da mu nije jasno zbog čega su odluke Narodne skupštine Republike Srpske krivično djelo.


"A što se tiče naloga Tužilaštva, nije mi jasno na osnovu čega su oni okarakterisali odluke NSRS kao krivično djelo rušenje ustavnog uređenja. Glavna osobina tog djela jeste da se nasilnim putem ruši Ustavni poredak te zemlje. Što nije tačno", istakao je predsjednik NPS-a.


Kako kaže, Srpska nema straha i nikada neće odustati.


"Jasno je nama, da neko tamo iz međunarodne zajednice, pokušava ili sluša nekoga iz SDA da izvrše pritisak na narodne poslanike, predstavnike političkih partija. Moj stav je jasan, neka svako radi svoj posao. Mi od ovoga niti možemo niti smijemo odustati. Naš osnovni zadatak je zaštita Republike Srpske. Bavimo se ovim poslom, stojimo pred svojim narodom. Nema odustajanja, Republika Srpska nema straha niti ga neće imati", zaključio je Darko Banjac.