Banja Luka, grad bez podjela?

Stanivuković je u toku predizborne kampanje obećavao da će svim građanima pružiti grad po mjeri čovjeka i da će svi imati jednaka prava.Međutim, mnoge odluke novog gradonačelnika su nas natjerale da se zapitamo šta se desilo s ravnopravnom Banjalukom.


Imenovanje novog kadra na funkcije u Gradskoj upravi, koji pri tom nije sposoban za obavljanje poslova na kojem radi. Da bi se s istih funkcija prethodno otpustili radnici, koji su odgovorno radili svoj posao, ali zbog političkog opredjeljenja su ga izgubili. Stanivuković je te otkaze „opravdao“ tako što je rekao da sada bivši radnici nisu radili kako je trebalo.


Kako je radnik na bolovanju mogao da obavlja svoj posao?


Slučaj Bojana Aleksića, otpuštenog radnika Akvane, koji je dobio otkaz poštom i to dok je bio na bolovanju. Aleksić je rekao kako sumnja da je otkaz dobio isključio iz razloga što je dugogodišnji SNSD aktivista.


Aleksić je novinarima ispričao da je optužen kako je lažirao bolovanje, zbog čega je dobio otkaz, a kako tvrdi, povrede je dobio kada ga je isjekao vepar i ima nalaze koji to potvrđuju. Kako je rekao, došao je na gradonačelnikovu govornicu da mu postavi tri pitanja i da kaže da je dijete poginulog borca iz porodice sa tri ordena Miloša Obilića.

Nakon gradonačelnikove kampanje “Banjaluka bez podjela” i “Pravedna Banjaluka” , svjedoci smo nakon ove nepravde da je to samo mrtvo slovo na papiru i skupljanje političkih poena.


Kampanja gradonačelnika bila je bez podjela, a imamo 39 radnika koji su prebačeni sa svojih pozicija mimo zakona. Gradonačelnik nastavlja sa torturom protiv radnika koji su, ali i onih koji nisu, članovi SNSD-a. Tu su radnici koji su bili učesnici rata, ali i djeca palih boraca. Svaki dan dolazi sve više radnika koji se žale da trpe mobing u Gradskoj upravi.


Podsjetimo se i slučaja Vase Jankovića, čovjeka koji je dobio premještaj sa mjesta tržišnog inspektora na mjesto stručnog saradnika.


Janković je navedo da je rješenje o premještaju rezultat njegove inspekcijske kontrole u restoranu “Agape” u tržnom centru Delta. Da bi mu se i prije samog inspekcijskog nadzora reklo da je restoran zatvoren. Tu je dočekan do strane odbornika PDP-a, tri kamere i još par ljudi, sa naredbom da zatvori “Agape” iako to nije bilo u skladu sa zakonom.


Za gradonačelnika svakako postoje prioriteti, a to je svakako medijska promocija. Stanivuković zapošljava koordinatora za društvene mreže i to na neodređeno vrijeme.


Umjesto nove gradske bolnice, novih saobraćajnica, kružnih raskrsnica, besplatnog prevoza, građani Banjaluke gledaju samo iskrivljenu sliku Banjaluke, koji gradonačelik uz pomoć društvenih mreža svakodnevno plasira.


Na montiranom pressu Stanivuković je doveo uštimane glumce, koji su branili novog gradonačelnika, a kako i ne bi kada su u njegovom mandatu dobili zavidne funkcije.


Slavica Ćurlić, pravnik u Gradskoj upravi, koja je rekla kako prethodna vlast nije poštovala zaposlene u Gradsko upravi. Ćurićeva je govorila o poštenju i pravdi i kako treba da se radi, a nije se osvrtala na sopstveni rad. Ćurićeva nije navela koliko je stanova uzela sebi i dala svojim prijateljima, a koji su pripadali porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, dok je bila na mjestu šefice odsjeka za stambene poslove.


Siniša Štrbac, čovjek koji je unaprijeđen u šefa Komunalne policije. Došao je da poništava priču čovjeka, kojem je otac poginuo na ratištu i žene čiji je muž ratni vojni invalid prve kategorije.


Stanivuković nastavlja sa režiranjem sopstvene predstave, birajući kadar spreman da glumi u njoj, a ne kadar spreman da časno i odgovorno obavlja funkcije za koje je izabran.