Bahatim vozačima odvezane ruke: Banjaluka bez efikasne Pauk službe

Banjaluka, kojom krstari više od 80.000 vozila, ima na raspolaganju, u najboljem slučaju, samo jedno vozilo u Pauk službi. Zato ne treba da čudi što građani kojima zatreba pomoć „pauka“ ne mogu da dobiju uslugu, pa su parkirani automobili na zelenim površinama, trotoarima ili kapijama postali svakodnevica.Da situacija nije bezazlena potvrđuju građani koji su prethodnih dana bezuspješno zvali nadležne i tražili da uklone nepropisno parkirana vozila.


Sagovornik Srpskainfo je ispričao da je prije par dana odlučio nazvati Pauk službu, zbog vozača koji je parkirao ispred njihovih automobila i tako ih blokirao.


– Radi se o čovjeku koji i ne živi u našoj zgradi, a mi smo pola sata čekali na njega. Kako ga nije bilo, našao sam na internetu broj Pauk službe, pozvao sam ih i tražio da dođu da sklone taj automobil. Međutim, rekli su mi da im nijedno vozilo nije u funkciji i da ne mogu doći – kaže naš sagovornik.


Navodi kako je ranije čitao da Gradska uprava ima tri vozila i pita se kako je moguće da nijedno nije u funkciji.


– Opet sam ga pitao hoće li poslati vozilo, ali on je rekao da to nisu u mogućnosti, jer im se nedavno pokvario kamion koji je jedini radio. Ostao sam u šoku. Mi smo sat vremena morali stajati ispred zgrade i čekati bahatog vozača da izađe i skloni svoj automobil – poručio je naš sagovornik.


To nije usamljen primjer. Nedavno je jedan Banjalučanin pozvao Pauk službu da uklone automobil s trotoara. I on je dobio razočaravajući odgovor.


– Nažalost, ne možemo vam pomoći. Kamion se pokvario i na servisu je – rekao je radnik ove Službe.


Tragom pritužbi građana kontaktirali smo nadležne. Željeli smo provjeriti kakva je situacija u Banjaluci, koja, prema podacima iz prošle godine, na teritoriji grada ima oko 86.000 registrovanih vozila.


U taj broj nisu uključena vozila koja svaki dan dolaze iz drugih gradova i opština. Njihovi vlasnici ih negdje moraju parkirati kako bi obavili poslovne ili druge obaveze. To parkiranje nije uvijek u skladu s propisima i zato je važno da Banjaluka ima dovoljno vozila za sve intervencije. Informacije koje su po tom pitanju pristigle iz Gradske uprave nisu ohrabrujuće.


Remont


Grad Banjaluka ima tri vozila u Pauk službi, ali nisu svi u funkciji.


– Od tog broja dva su nabavljena 2008, a jedno 2020.godine. Grad je ove godine obezbijedio novac da se uradi kompletan servis vozila iz 2008. godine, jer su ona dosta izrabljena – rekli su Gradskoj upravi i dodali da je za te namjene odvojeno 27.000 KM.


Naveli su da je remont jednog završen i da drugi uskoro treba da „ide na servis“. U tom rasporedu, kako su objasnili, desio se nenadani problem.


– Na novijem kamionu smo imali sitan kvar na turbini, a vozilo je u garantnom roku i na servisu je – kazali su u Gradu i dodali da bi popravka na ovom vozilu trebala biti brzo završena.


Tvrde da je i pored toga jedno vozilo u pripravnosti za hitne slučajeve, te da je ono na raspolaganju 24 sata. Kažu da je to obaveza koju Pauk služba poštuje.


– Jedno vozilo nije u funkciji, drugo je došlo sa servisa i kada je to vozilo došlo sa servisa mi smo ovo treće, koje je pod garantnim rokom, odvezli na popravku – precizirali su u Gradu.


Kada su u pitanju žalbe građana, iz Grada tvrde da se „moglo desiti da dva ili tri sata u toku dana nije bilo vozila na raspolaganju”.


– Nije se desilo da, na primjer, nemamo pet dana pauk vozilo na raspolaganju – zaključili su u Gradskoj upravi.


Izvor: Srpskainfo