top of page

Azil za pse na Manjači: Grad se hvali, a iz Udruženja za zaštitu životinja ih DEMANTUJU!

U azilu na Manjači kod Banjaluke otkad je otvoren nije teklo sve kako treba. Od tada, do danas, volonteri za zaštitu životinja žalili su se na ovaj azil da ne radi kako treba, da se troše ogromne svote novca za veterinarsku stanicu koja je zadužena za azil, kao i da nema nikakvih podataka oko udomljavanja samih pasa.Iz Grada Banjaluka su istakli da se u azilu na Manjači intenzivno radi na poboljšanju uslova za boravak jedinki. Ističu da je urađeno mnogo toga. Međutim iz Udruženja tvrde drugačije. Na pomenutom azilu se više radilo na estetici nego funkcionalnosti, a što se i ispostavilo nakon nekoliko mjeseci.


Ipak, da stvari nisu crne ili bijele, kada je u pitanju azil na Manjači, svjedok je i predsjednica “WagWag” Anđela Španović.


Ona tvrdi da se nijedan od dogovora nije ispoštovao i da su svi radovi koji su predstavljeni na stranici Gradske uprave odrađeni nakon što je inspekcija izrekla kaznu.


– Redovno je ulagano u azil. Po ugovoru, ambulanta dobija 170.000 KM godišnje. Krši se zakon, jer po pravilniku, svako sklonište za životinje mora da ima radno vrijeme sa strankama minimalno osam časova dnevno, a nema. Ispostavlja se da su svi sastanci na kojima smo mi kao volonteri za zaštitu životinja prisustvovali bila samo prazna obećanja. Nikada nisu usvojeni prijedlozi koje smo predlagali kao udruženje. Vrata azila su konstantno zatvorena, volontera skoro da i nema – ističe Španovićeva.


Katanac


Prema informacijama iz Grada Banjaluka, od početka 2023. godine udomljeno je 38, a u posljednjih 60 dana 16 pasa.


Prošle godine je ekipa Srpskainfo posjetila azil na Manjači kada se uvjerila u, tada, katastrofalne uslove u kojima su boravili psi. U prostoru u kojem je bilo oko 150 pasa, na velikim vrućinama, otvoren je bio tek jedan prozor. Na vratima azila je bio katanac, što se očigledno nije promijenilo ni danas.


Azil na Manjači otvoren je zbog neuslovnosti prethodnog koji je bio u Ramićima. U ovom azilu još nije dozvoljen boravak volonterima koji bi željeli povremeno boraviti i brinuti o napuštenim životinjama. Iz Grada Banjaluka poručuju da će tako nešto biti moguće tek kada se na terenu stvore uslovi, ali trenutno nije jasno kada će se to desiti.

Comments


bottom of page