ATV: Neka živi Srpska, u inat svima

Predstvanici institucija Srpske pozvali su građane da na vidnim mjestima svojih kuća, na balkonima, kao i na automobilima istaknu zastave povodom 9. januara.Akciji isticanja zastava priključila se i Alternativna televizija koja je na svoju zgradu okačila veliku srpsku trobojku.


Podsjećamo, Kancelarija za kontrolu stranih sredstava pri Ministarstvu finansija SAD juče je uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji zbog, kako se navodi, aktivnosti i prijetnji po stabilnost i teritorijalni integritet BiH.


Program proslave Dana Republike Srpske


Program proslave Dana Republike Srpske trajaće tri dana i zvanično počinje u subotu, 8. januara, u deset časova u Banjaluci, kada će na groblju Sveti Pantelija biti položeni vijenci na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske.


Prema Programu proslave, koga je danas objavio Kabinet predsjednika Republike Srpske, potom će u 11 časova biti položeni vijenci na Trgu palih boraca NOR, na platou ispred hotela "Bosna".


U 12 časova je polaganje vijenaca na Spomen kosturnici na Gradskom groblju, a tom prilikom biće položeno cvijeće i na grobnici dvanaest banjalučkih beba, takođe na Gradskom groblju.


U Sokocu, 8. januara 2022. godine u 10 časova, delegacija Republike Srpske položiće vijenac na srpskom vojničkom spomen – groblju Mali Zejtinlik. U Modriči, 8. januara u 12 časova, delegacija Republike Srpske položiće vijenac na spomen-obilježje bivšeg predsjednika Republike Srpske, dr Milana Jelića.


U Banjaluci, 8. januara u 12 časova, delegacija Kabineta predsjednika Republike položiće cvijeće na Spomenik banjalučkim bebama na Trgu srpskih junaka na platou ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.


U 15 časova u Kulturnom centru Banski dvor biće dodjela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima, a u 18 časova, u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci, biće održana svečana akademija povodom Dana Republike Srpske i time se završavaju događaji za 8. januar.


U nedjelja, 9. januar, u podne u Banjaluci je svečani defile, a u 19 časova nas očekuje veliki vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP Republike Srpske, na platou ispred Palate Republike u Banjaluci.


Za 19 časova i 30 minuta najavljen je "veliki koncert u Istočnom Sarajevu", bez navođenja detalja.


Trećeg dana obilježavanja, u ponedjeljak, Dan Republike Srpske biće obilježen u 11 časova i 30 minuta u Brčko Distriktu BiH, polaganjem vijenaca na Spomenik srpskim braniocima Brčkog. U 12 časova i 15 minuta planirana je svečana akademija.


"Izložbom 'Vječiti Dučić', u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, Galerija ANURS obilježava Dan Republike i započinje svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu. Otvaranje izložbe je predviđeno 20. decembra 2021. godine", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.