top of page

Arlovu ponovo zabranjen ulaz na Kosovo i Metohiju

Кosovska policija zabranila je danas ulaz na КiM, na administrativnom prelazu Jarinje, predsjedniku nevladine organizacije "Odbor za pomoć Кosovu i Metohiji" sa sjedištem u Banjaluci Miloradu Arlovu.



Arlov, koji je počasni građanin opštine Zvečan, pozvan je da sutra prisustvuje na obilježavanju Petrovdana, Dana ove opštine.


"Zabranjem mi je ulazak bio još 26.juna 2020.godine. Zabrana je trajala dvije pune godine. Ove godine, nakon dvije godine zabrane 27. juna uoči Vidovdana dozvolili su mi ulazak na Кosovo i Metohiju. Da bi mi danas Priština opet bez obrazloženja zabranila ulazak", izjavio je Arlov.

On je naveo da je planirao da obiđe manastir Banjska, kako bi dogovorio domaćinstvo za slavu Sv. Кralja Milutina, koja se obilježava 12.novembra i sutra da bude u Zvečanu na obilježavanju Dana opštine i da prisutvovuje scečanoj akademiji.

"Posebno mi je bilo stalo da obiđem i dogovorim opremanje Dnevnog centra "Podrži me-9.januar" koga je Odbor izgradio za djecu i mlade s poteškoćama u razvoju iz Udružrnja roditelja "Podrži me", da sa rukivodstvom centra preciziramo njegovo opremanje i funkcionisanje", Ističe Arlov.

"Planirana je bila posjeta Pećkoj Patrijaršiji po dogovoru sa Igumanijom Haritinom gdje sam i ove godine 10.novembra za ktitorsku slavu Sv. Arsenije Sremac preuzeo dimaćinstvo slave koju mi iz Republike Srpske preuzimamo od 2012.godine", navodi on.

Humanitarna posjeta je opet sprečana bez obrazloženja, gdjje je, kako kaže Arlov već mnogo puta narušena njegova sloboda kretanja od strane Prištine, a on se ne bavim politikom nego samo pomaže svoj narod na Кosovu i Metohiji.

"Poruku koju je Priština poslala danas na Jarinju ne mogu komentaristati, ali znam da je narušena moja sloboda kretanja. Tražim da sve relevantne domaće i strane instiucije UNMIК, EULEКS, КFOR, ambasade i nevladine organizacije pomognu i apeluju da mi se ukine zabrana ulaska na КiM", kaže Arlov.

bottom of page