Arlovu po treći put zabranjen ulazak na KiM

Predsjedniku banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji policija samoproglašenog Kosova je juče po treći put zabranila ulazak.Arlov je Srni rekao da nije iznenađen zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju, pošto, kako je naveo, prištinskim vlastima očigledno smetaju svi oni koji brinu o preostalim Srbima i srpskim svetinjama u južnoj srpskoj pokrajini.


- Koliko god da mi stavljali zabrane, nastojali da me odvrate od humanitarnog rada i pomoći našem narodu, monaštvu i sestrinstvu na Kosovu i Metohiji, to u meni i ljudima u Odboru ojačava humanitarni rad i zalaganje da se istina o stradanju Srba i srpskih svetinja na Kosmetu sazna te da se preko pomoći koju obezbjeđujemo pomogne opstanak i ostanak našeg naroda - istakao je Arlov.


Slobodu kretanja i motiv više za nastavak humanitarnog rada Arlovu i humanitarcima iz Odbora predstavljaju, kako kaže, blagoslovi Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, Njegovog preosveštenstva episkopa raško-prizrenskog Teodosije i igumanije Pećke Patrijaršije Mati Haritine da Odbor bude sudomaćin ktitorske slave Sveti Arsenije Sremac ove godine i domaćin naredne godine.


- Dobio sam blagoslove za domaćinstvo naredne godine - s ponosom navodi Arlov i dodaje da su u posljednjih desetak godina domaćini slave u Pećkoj patrijaršiji iz Republike Srpske, osim Odbora koji tu čast ima ovo i naredne godine, bili opštine Foča, Srbac, Prnjavor, Teslić, kao i u dva navrata Sokolac, zatim grad Bijeljina i Olimpijski centar "Јahorina".


Arlov je čestitao slavu Mati Haritini, svim crkvenim velikodostojnicima i vjernicima, te poželio da se Srbi i ubuduće u velikom broju okupljaju u sjedištu srpskih patrijarha o slavi drugog arhiepiskopa srpskog - Svetog Arsenija Sremca.


Svetom arhijerejskom liturgijom sutra će u Pećkoj patrijaršiji biti proslavljena ktitorska salava ove srpske svetinje - Sveti Arsenije Sremac, najavljeno je iz Patrijaršije.


Domaćini slave biće arhiđakon Milija Arsović i banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.


Umjesto Milorada Arlova, domaćin će sa protom Arsovićem, biti njegova kćerka Јelena.