Arlov zahvalio Viškoviću na donaciji za rekonstrukciju glinske Spomen-kosturnice

Vlada Republike Srpske, odlukom premijera Radovana Viškovića, uplatila je 13.000 evra donacije za kompletnu rekonstrukciju Spomen-kosturnice u Glini, koja je oštećena u snažnom zemljotresu u decembru prošle godine, saopšteno je iz Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji.Predsjednik Odbora Milorad Arlov zahvalio je premijeru Viškoviću za humani gest kojim je spasen od propadanja veoma važan istorijski spomenik.

"Važno je da sačuvamo ovaj spomenik za naredne generacije da se ne zaborave mučenici zvjerski ubijeni u glinskoj Pravoslavnoj crkvi 1941. godine", istakao je Arlov, koji je potomak žrtava zloglasnog zvjerskog glinskog pokolja iz 1941. godine.


Iz Odbora su istakli da je ova donacija uplaćena na inicijativu Odbora i Vijeća srpske nacionalne manjine iz Gline.


Arlov je izrazio zahvalnost i zamjeniku gradonačelnika Gline Branki Bakšiš Mitić i Vijeću srpske nacionalne manjine u Glini jer brinu i traže način da se sačuva sve srpsko u toj nekad većinskoj srpskoj opštini.


U Spomen-kosturnici u Glini pohranjeno je više od 2.000 zvjerski ubijenih srpskih žrtava od ustaške kame u glinskoj Pravoslavnoj crkvi od 30. jula do 3. avgusta 1941. godine.

Srpske nevine žrtve muškarci dobi od 18 do 60 godina ustaše su na prevaru sakupili i zvjerski ubili u zloglasnom ustaškom pokolju. Žrtve su bile pretežno sa Korduna, iz Vrginmosta i Gline.


Jedini od Srba koji je preživio i bio živi svjedok za ovaj zvjerski pokolj je LJuban Jednak iz Gline koji je prije nekoliko godina preminuo u Beogradu.


Kosturnica je podignuta 1951. godine u kojoj su prenesene kosti i posmrtni ostaci iz jama u Prekupi kraj Gline odakle su izvađene zvjerski ubijeni ljudi.