Arlov: U projektu učestvuju mališani iz Srebrenice, Mostara i Brčkog

U projektu "Spojimo djecu Republike Srpske sa djecom Kosova i Metohije" ove godine će učestvovati djeca iz Srebrenice, Brčko distrikta i Mostara, potvrđeno je iz Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu.


,,U okviru projeka ove godine u Republici Srpskoj boraviće djeca sa Banije i Gline iz Hrvatske, kao i mališani sa poteškoćama u razvoju iz Kosovske Mitrovice za koje se gradi "Dnevni centar", rekao je predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov tokom sastanka u Šamcu koji je organizovao šamački Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije.

On ističe da će za predstojeće božićne i novogodišnje praznike podijeliti oko 2.000 paketića djeci sa Kosmeta koje su prikupili njihovi vršnjaci.


Arlov je zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli ova dva projekta, te se nada da će Dnevni centar "Podrži me - 9. januar" u Kosovskoj Mitrovici završiti do kraja godine, za šta im je neophodno još nešto manje od 40.000 evra.


On je na sastanku rekao da je voljan doći u svaku lokalnu zajednicu da upozna stanovnike sa životom Srba na Kosmetu.


Arlov je naveo da je u prethodnih devet godina u Republici Srpskoj boravilo 5.000 djece i oko 500 prosvjetnih radnika sa Kosmeta, a u Srpskoj ugostilo ih je oko 4.000 porodica i 50 osnovnih škola iz 32 lokalne zajednice.


Na sastanku u Šamcu sa predstavnicima osnovnih škola iz ove opštine, kao i Broda i Pelagićeva bilo je riječi o projektu "Spojimo djecu Republike Srpske sa djecom Kosova i Metohije" i o nastavaku izgradnje Dnevnog centra u Kosovskoj Mitrovici.


Sa predstavnicima opštine Šamac i osnovnih škola, kao i roditeljima koji će ugostiti djecu sa Kosmeta razgovarao je Arov i predsjednik šamačkog Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov i Lazar Blagojević.


Blagojević je rekao novinarima da šamačka opština za šest godina, koliko učestvuje u projektu "Spojimo djecu Republike Srpske sa djecom sa Kosova i Metohije", ugostila 250 mališana iz južne srpske pokrajine, te da je danas razgovarano i o nastavku humanitarnih aktivnosti.


,,Ponovo ćemo uključiti osnovne škole koji su glavni nosilac aktivnosti, animiraćemo roditelje i pokušati da generacijski uzrast djece rasporedimo kako bi lakše mogla da se prilagode'', rekao je Blagojević.