ARI ambulanta od sutra ponovo na Poliklinici

Ambulanta za akutne respiratorne infekcije /ARI/ za odrasle pacijente i učenike srednjih škola sa lokaliteta Dolac od sutra će ponovo biti premještena u Polikliniku zbog nepovoljne epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih od virusa korona, saopšteno je iz Doma zdravlja Banjaluka.Za potrebe rada ove ambulante ponovo je prilagođen prostor u dijelu Edukativnog centra porodične medicine - desni ulaz.


Sa radom i dalje nastavljaju ARI ambulanta Starčevica i ARI ambulanta Paprikovac, te kovid ambulante u naselju Dolac.


U ARI ambulanti na lokalitetu Poliklinika će se pružati zdravstvene usluge učenicima srednjih škola i odraslim pacijentima sumnjivim na kovid 19 infekciju od 7.00 do 20.00 časova svakim danom, uz pauze za dezinfekciju prostora od 11.00 do 11.30 i od 15.30 i 16.00 časova.


Nakon 20.00 časova pacijenti kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, ukoliko dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja uzrokovanog akutnim respiratornim infekcijama, biće pregledani u Službi hitne medicinske pomoći sa edukativnim centrom.


U ARI ambulanti zdravstvenu uslugu dobijaju pacijenti koji budu upućeni iz ambulanti porodične medicine nakon provedenog trijažnog postupka i kontakti koji su u kućnoj izolaciji, a pojave im se simptomi.


Za ove pacijente termin pregleda zakazuje medicinska sestra iz tima porodične medicine u kojem je pacijent registrovan.


Postupak zakazivanja pregleda za ove grupe pacijenata je neophodan iz razloga obezbjeđenja većeg stepena sigurnosti za pacijenta zbog aktuelne nesigurne epidemiološke situacije, izbjegavanja gužvi i dužeg zadržavanja ispred ARI ambulante i povećanja stepena efikasnosti rada.