top of page

Apel osiguranicima za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva

Fond PIO Republike Srpske svim osiguranicima koji imaju navršenog staža osiguranja u inostranstvu, a 2023. i narednih godina ispunjavaju uslove za starosnu penziju u pogledu godina života, upućuje apel da podnesu zahtjev za pribavljanje potvrde staža iz inostranstva putem Fonda, saopšteno je iz Fonda PIO.Zahtjev za potvrdu staža osiguranik, u pravilu, podnosi u poslovnici Fonda PIO prema mjestu prebivališta ili nadležnoj Filijali Fonda, navodi se u saopštenju.


"Značaj potvrde staža je veliki zbog toga što je potvrda o stažu odnosno dijelu staža navršenom u inostranstvu, koji se sabira sa stažom ostvarenim na području Srpske i BiH, ključna činjenica na osnovu koje se odlučuje o pravu na penziju kao i visini penzije, pri čemu svaki nosilac osiguranja odlučuje o pravu, odnosno obimu prava, na osnovu penzijskog staža ostvarenom na svom području”, ističu iz Fonda PIO.


Iz Fonda PIO napominju da je "blagovremeno pribavljanje potvrde staža bitno i zbog toga što je za njeno pribavljanje najčešće potreban duži vremenski period, od najmanje dva-tri mjeseca do godinu dana, pa čak i mnogo duže, zavisno od države do države".


“Najviše potvrda staža za osiguranike Fond PIO Srpske potražuje od država nastalih na području bivše SFRЈ, odnosno iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, potom Austrije, Njemačke, Italije, Francuske, skandinavskih zemalja i drugih. Koliko je potvrda staža bitan dokumenat svjedoči i činjenica da je od 3.438 zahtjeva u radu kod Fonda na dan 31. marta 2023. godine bilo 1.850 ili 53,81 odsto kod kojih se potražuje potvrda staža te je postupak bez toga nemoguće okončati”, precizirali su iz Fonda PIO.


Pribavljanje potvrde staža kao i obezbjeđenje druge dokumentacije i podataka bitnih za postupak odlučivanja o pravu propisan je i odredbom člana 107. Zakona o penzijskom i inalidskom osiguranju, navodi se u saopštenju.


“Ta odredba definiše da je stručna služba Fonda obavezna da preduzme sve neophodne mjere i radnje da osiguranik u godini prije ispunjenja uslova za starosnu penziju u pogledu godina života, kompletira i ažurira podatke matične evidencije na osnovu kojih se rješava o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i podatke o penzijskom stažu navršenom u drugim državama”, poručuju iz Fonda PIO.


Iz Fonda PIO apeluju na osiguranike koji u 2023. i narednih godina ispuljavaju uslove za starosnu penziju da se odmah obrate Fondu PIO i podnesu zahtjev za potvrdu staža navršenom u inostranstvu u prethodnom periodu.

Comentarios


bottom of page