top of page

Analitičari: Šmit radi uzaludan posao, Srpska sve jača

Istoričar Aleksandar Raković smatra da prijetnje sankcijama Republici Srpskoj imaju za cilj da demonstracijom sile uplaši donosioce odluka, ali da Kristijan Šmit radi uzaludan posao.Osvrćući se na nedavno svjedočenje Šmita u britanskom parlamentu,


Raković za Srnu kaže da je očigledno bila namjera da se uplaše ljude koji donose odluke u Republici Srpskoj koji moraju da ostanu čvrsti.


Raković naglašava da Republika Srpska sve više jača i da ni eventualne nove sankcije ništa neće promijeniti.


"Prema tome, ovo što rade je zaludan posao, ali to im je, na kraju, posao. Neka rade ono što oni misle da treba, a mi ćemo raditi ono što mi mislimo da treba, a to je jačanje srpskog faktora svuda na našem prostoru", poručio je Raković.


Sociolog Slobodan Antonić ocjenjuje da je iz svjedočenja Šmita u britanskom parlamentu vidiljivo da postoji "arogancija sile" koja vuče korijene iz posljednje decenije dvadesetog vijeka, kada je postojao monopolarni svijet i bahato ponašanje.


Antonić ističe da su ta vremena prošla i da se promijenio i cio kontekst, ali da Šmit to očigledno ne razmije, kao ni situaciju u BiH.


"Kontekst je sada drugačiji. Mi sada imamo jedan drugačiji svet, koji se ubrzano menja i to ponašanje takozvanog visokog predstavnika pokazuje da on, ne samo da ne razume situaciju u Republici Srpskoj i BiH, nego da ne razume ni svet u kome živi i koji se ubrzano menja", istakao je Antonić.


U nedavnom svjedočenju pred pred Komitetom za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije Šmit je, govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz Republike Srspke, naveo da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i NJemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.

Comments


bottom of page