top of page

Anđelković: Dodik iskreno brani Republiku Srpsku, prema Zapadu treba biti drzak

Politički analitičar Dragomir Anđelković izjavio je da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iskreno brani Republiku Srpsku i da od 2006. godine kada je došao na vlast nijedno ovlaštenje više nije oduzeto Srpskoj.


„Oni (na Zapadu) donesu neku odluku, on ne objavi u Službenom glasniku, kaže – to ne važi na teritoriji Republike Srpske, idemo dalje“, rekao je Anđelković.


Prema njegovom mišljenju, prema Zapadu treba biti takav, drzak, jer jedino tako može nešto da se postigne, u suprotnom, neko ko bi se ponašao meko i fino prema njima taj bi samo krunio Republiku Srpsku i na kraju od nje ne bi ostalo ništa.


Anđelković je za TV „Hepi“ rekao da misli da opozicija u Republici Srpskoj nije problem, jer se kao i svaka opozicija u svijetu bori za vlast, ali da su problem stranci koji gledaju da posvađaju Srbe, da se umiješaju u sve to i stvore haos.


„A onda u tom haosu da u jednom momentu intervenišu, navodno da bi stabilizovali stvari, a zapravo da bi preuzeli vlast u Republici Srpskoj“, naglasio je on.


Na pitanje da li možda provociraju Dodika da upotrijebi prekomjernu silu, Anđelković je rekao da Dodik sigurno neće upotrijebiti prekomjernu silu, kao što je sigurno da i većina ljudi koja podržava opoziciju neće ići u sukobe sa vlastima i policijom u Srpskoj.


On kaže da je na nedavnom masovnom narodnom skupu u Banjaluci bio i njegov prijatelj koji ne glasa ni za koga, ali koji mu je rekao da je došao, jer sve to što se dešava oko izbora nema veze sa Dodikom, nego sa rušenjem Republike Srpske.


„Zapad hoće da nam pokaže da ne biramo mi vlast, već da nam oni imenuju vlast“, rekao je Anđelković.


On je podsjetio da je Zapad „lomio“ srpske političare u Republici Srpskoj, da ih je hapsio, a rezultat je bio otimanje ovlaštenja od Srpske.


Prema njegovoj ocjeni, kada bi Srbija uvela sankcije Rusiji, uvela bi ih sama sebi i potpuno izgubila Kosovo i imala bi štetu i po pitanju BiH.


Anđelković je ukazao da su Rusija i Kina u Savjetu bezbjednosti UN bile protiv imenovanja Kristijana Šmita za visokog predstavnika za BiH, te da Šmit može da priča šta hoće i da napiše papire koje hoće, ali da ne može da ih realizuje.


On ocjenjuje da Amerikancima sada ne odgovara eskalacija krize na Kosovu i Metohiji i u BiH, nego potpuno na nižem nivou, da ne bude „velike vatre“, a da zaplaše srpski narod.


„Zapadu ne odgovara eskalacija sukoba na Kosovu, jer bi se svi setili da je upravo Zapad počeo agresiju na neku suverenu zemlju, Srbiju“, rekao je Anđelković.


On smatra da Amerikanci i Evropljani po pitanju Kosova i Metohije hoće da izvuku od Srbije potpunu kapitulaciju, te da polako gledaju kako da „kuvaju“ i slome Srbiju da daje nove ustupke, a Albanci nikakve.


Što se tiče Crne Gore, Anđelković kaže da Zapad neće dozvoliti da tamo vlast preuzmu proruski i nacionalno nastrojeni ljudi, ali da se nada da će na vlast doći barem oni koji neće voditi antisrpsku politiku da bi se sačuvao srpski korpus, srpski jezik i Srpska pravoslavna crkva.

Comments


bottom of page