top of page

Amidžić: Udžbenici dodijeljeni samo opštinama koje mogu glasati za listu PDP-a


Odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Srđan Amidžić na 18. redovnoj sjednici zatražio je jasan zakon i pravni okvir po kome se uredilo dijeljenje udžbenika od strane Grada pojedinim opštinama. Amidžić ističe kako je podjela udžbenika bila izborna odluka od strane gradonačelnika Draška Stanivukovića koji je pomenute udžbenike ustupio samo onim opštinama koje mogu glasati za listu PDP-a.„Ako sam dobro upoznat Skupština Grada je ta koja raspolaže sa imovinom Grada. Mi smo u proteklom periodu imali predizborno dijeljenje udžbenika koja su kupljena sredstvima budžeta Grada Banje Luke, a koja su se dijelila po pojedinim opštinama iz okoline. Mene interesuje šta je pravni osnov da se to radi, ako Skupština Grada nije donijela takvu odluku. Da li ja mogu da zaključim da onda taj neko ko je našao pravni osnov ne znam gdje sutra može da odluči da proda Banski dvor i da nikoga ništa ne pita“, pitao je Amidžić tražeći jasan zakon i pravni osnov.


„O sticanju i raspolaganju pokretnom imovinom i sredstvima, raspolaže gradonačelnik“, rekao je gradski menadžer Bojan Kresojević.


„Niste imali pravo to da uradite i samim tim ćete snositi odgovornost za to što je urađeno. Da je to moglo tako ni to vozilo koje smo dodijelili ne bi išlo da se donosi odluka kada je u pitanju Skupština Grada. Ja ću vam reći kako je ta odluka donesena. To je predizborna odluka“, rekao je Amidžić.


On je odbornicima kazao kojom metodom su se pomenutim opštinama dodjeljivali udžbenici.


„Opštine kojima su se dijelili ti udžbenici su opštine one izborne jedinice koja je mogla da glasa za listu PDP-a i izborne jedinice broj 3. To je ono što je prava istina kada su u pitanju ti udžbenici“, jasan je Amidžić.


Odbornik SNSD-a dodaje kako bi takvu odluku Skupština Grada podržala, ali njegov kriterij bi bio da se udžbenici dodijele izrazito nerazvijenim opštinama pa da se potom dijele svim ostalim.


„Djeca po drugim opštinama nisu ništa manje vrijedna od djece unutar banjalučke opštine. Da našoj djeci mi kupujemo nove udžbenike, a da djeca u susjednim opštinama mogu da uče u starim, pošaranim udžbenicima i da dobiju polovne udžbenike. Ako smo htjeli da budemo galantni trebali smo namiriti one udžbenike koji nedostaju i trebali smo izabrati 5, 10 izrazito nerazvijenih opština i zajednički donijeti tu odluku. To je bila predizborna odluka i za tu odluku nemate zakonski osnov", kategoričan je Amidžić.


bottom of page