top of page

Amidžić se sastao sa Malim, na stolu mnogo tema

Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH, sastao se danas u Beogradu sa ministrom finansija Srbije Sinišom Malim.Ovo je bila prva zvanična posjeta Amidžića Srbiji te je iskoristio priliku da se sastane sa srpskim kolegom. Na sastanku je razgovarano o Еkspo izložbi, čiji će domaćin 2027. godine biti Srbija a na Specijalizovanoj izložbi učestvovaće i BiH.


Dva ministra su se dogovorila da Mali posjeti Amidžića u Sarajevu. Pričali su i o mogućnosti povratka poreza prilikom kupovine prve nekretnine u BiH. Bilo je razgovora i o poboljšanju nataliteta u dvije države.


Amidžić je naglasio da je "Еkspo 2027" prilika za cijeli region i veliki uspjeh Srbije kome se ljudi iz Republike Srpske posebno raduju.


"To što će Srbija 2027. biti domaćin takvog događaja i što je pobijedila u jakoj konkurenciji mi doživljavamo kao lični uspjeh i unutar toga ćemo pokušati da nađemo i neku ličnu poziciju, kao i sve zemlje u regionu", rekao je Amidžić novinarima.


On je naveo da su njega i saradnike interesovala pozitivna iskustva Srbije kada je riječ o poreskoj politici, podsjetivši da je na nedavnom "Jahorina biznis forumu" predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik govorio o pozitivnim praksama u vezi sa oslobađanjem plaćanja PDV-a pri kupovini prve nekretnine.


"Zanimalo nas je to jer je Srbija na dobar način implementirala taj projekat. Da ne bismo brzopleto ušli u to, bili su nam neophodni kontakti i iskustva Srbije da vidimo kako to utiče na javne prihode u datom momentu, s jedne strane, i sa druge strane na pozitivne efekte koji se ostvaruju u nekom budućem periodu", dodao je Amidžić.


On je istakao da je na današnjem sastanku čuo neke dobre ideje o poreskim olakšicama, dodajući da to zavisi od fiskalne discipline i mogućnosti svake zemlje pojedinačno.


"Osim podrške Srbije u materijalnom smislu različitim projektima poput gradnje auto-puta i drugih investicija, ovaj sastanak potvrđuje da možemo da sarađujemo i tako da podijelimo ovakva znanja", rekao je Amidžić.


Mali je zahvalio Amidžiću što je za prvu posjetu van BiH od stupanja na dužnost ministra izabrao Beograd i istakao da je veoma važno da čitav region sarađuje i međusobno dijeli iskustva.


"Mi smo svoji, mi smo naši i zato treba da pomažemo jedni drugima. Osim pomoći u rješenjima za vraćanje PDV-a prilikom kupovine prve nekretnine, imamo još nekoliko ideja kako da zajednički utičemo na natalitet", rekao je Mali.


On je naglasio da je najvažnije da se mladi roditelji podstaknu da imaju što više djece.

"To je izuzetno značajno, jer sve što radimo i gradimo ne vrijedi nam ako nemamo više djece koja će to naslediti. Nema važnije teme od te da vidimo na koji način možemo da radimo zajedno kako bi našoj djeci osigurali bolju budućnost", rekao je Mali.


Govoreći o izložbi "Еkspo 2027" u Beogradu, Mali je ocijenio da je to velika šansa da kompanije iz BiH i Republike Srpske učestvuju u ovakvim projektima, kojih će biti, jer će se u Srbiji graditi nacionalni stadion, veliki broj hotela, stanova i drugih objekata.


"Možemo da zaposlimo ljude i pokažemo da smo kao region jači, bolji i uspešniji i da na takav način tu 2027. godinu iskoristimo u potpunosti, jer će Srbija i ceo Balkan zbog organizacije `Еkspa` tada biti centar svijeta", zaključio je Mali.


bottom of page