Amidžić: Pitanje vode nije pitanje političkih partija. Prioritet su oni koji trenutno nemaju vodu


„Bio sam u Vilusima, razgovarao sa ljudima kojima nije riješen problem vodosnabdijevanja. Vilusi su dio projekta Voda 3 i u sklopu tog sistema njihov problem je trebao biti riješen. Ovdje se ne radi samo o Vilusima, pored njih tu su Kadina voda, Pavići, Ledenice, Racune, Donja Kola i sva ova mjesta obuhvata pomenuti projekat koji se trebao započeti 2021. godine. Grantovski projekat sa odobrenim sredstvima 2020. godine u iznosu od 8 miliona KM, a projekti nisu ni započeti“, rekao je odbornik SNSD-a Srđan Amidžić.Amidžić napominje kako je u novembru na jednom od zasjedanja pitao šta je sa pomenutim sredstvima i zašto se projekat ne realizuje, a na postavljeno pitanje je dobio odgovor ispred Gradske uprave kako će u decembru 2021. godine odobrena sredstva biti na raspolaganju Gradskoj upravi i da će se krenuti sa realizacijom projekata.


„Nažalost, ovo se nije desilo. Gdje je odgovornost? Koji su razlozi i zašto sredstva nisu operativna? Da li će navedena naselja ući u proces rješavanja vodosnabdijevanja?“ pitao je Amidžić rekavši kako ne bi volio da 8 miliona KM grantovskih sredstava koja su dobili samo dva grada u BiH ostanu neiskorištena.


Gradski menadžer Bojan Kresojević je kašnjenje pokušao opravdati poštovanjem procedura.


„Projekti koji se finansiraju iz EU fondova moraju se ratifikovati na državnom nivou, što je iznad dometa Gradske uprave, a bliže vašoj političkoj partiji“, reko je Kresojević na Amidžićevo pitanje.


Amidžić je istakao kako pitanja vode nisu pitanja političkih partija i kada se govori o ovakvim projektima prioritet su oni koji u ovom trenutku nemaju vodu.