top of page

Amidžić: Gradska uprava je nastavila svoju politiku opravdanja umjesto politike rješenja

Nekoliko dana do početka nove godine Banjaluka još nema rebalans i budžet koji bi trebalo da se nađu na sjednici u četvrtak. Zbog ranijeg neusvajanja ovih tačaka, problema u gradu sve je više, a za to vrijeme skupštinska većina i gradonačelnik nikako da nađu zajednički jezik. Odbornik SNSD-a Srđan Amidžić, kaže da je dobro to što je ipak Banjaluka u poziciji da rebalans i budžet budu usvojeni na vrijeme, kako se ne bi ušlo u privremeno finansiranje.Dodaje da je bilo dosta zloupotreba u proteklom periodu.


"Uslovljeno činjenicom da neko ko se ne bavi tim poslom, niti prati izvršenje budžeta, ni kako se donosi. Gradska uprava je nastavila tu svoju politiku umjesto politike rješenja da traži politike opravdanja uz nastojanje da se kaže da neki odbornici blokiraju razvoj grada", istakao je on.


Amidžić kaže da postoje tri grupe amandmana koje će skupštinska većina podnijeti.


"Prva je grupa projekata za koje mi apsolutno smatramo da nemaju prostor u ovom budžetu i amandmani podrazumijevaju samo preraspodjelu postojećih sredstava. Ne kažemo da nisu potrebni, ali kažemo da nisu prioritet. Ja kao odbornik i moje kolege ne želimo da podržimo projekat koji podrazumijeva potrošnju 600 hiljada maraka na skejt park. Mislim da to nije prioritet. Mislim da milion maraka za ljetnu pozornicu kod Pravnog fakulteta takođe nije prioritet. Mislim da dva miliona KM za osvjetljenje Kastela, takođe, u ovoj situaciji nije prioritet kad uzmete more prigradskih zajednica koje imaju mnogo ozbiljnije probleme", kaže Amidžić i objašnjava:


"Naravno da se protivim i stvarima kao što je da se potroši 320 hiljada maraka na koncerte. To je ono što mi kao odbornici ne želimo da podržimo i spremni smo da nosimo punu odgovornost kada su u pitanju ti projekti. To su projekti koji odbornici grada Banjaluka ne žele da podrže i mi ćemo omogućiti da budu javno dostupni svi ti projekti kojima mi nismo dali podršku i koje bi mi skunuli kroz amandmane".


Amidžić dodaje da postoje i projekti koji su podržani kroz amandmane.


"Kao što je most u Dolac Malti 2,3 miliona maraka, kao što je sportska dvorana na Laušu, kao što je izgradnja škole u Adi i, između ostalog i dodatna sredstva za izgradnju vodovoda i kanalizacije. To su takođe projekti gradske uprave za koje mislimo da su dobri i za koje smo izdvojili dodatna sredstva", rekao je Amidžić.


Kaže da žele i povećanje stavke za troškove bruto zarade radnika u Gradskoj upravi.


"Kad saberemo rebalans i budžet u isnosu od pet miliona maraka, s tim što ćemo ovdje ići sa zaključkom da taj višak sredstava ide u pravcu viših plata ljudi koji rade tamo. Povećanje od 100 maraka nije konvertibilno. Tražićemo da to bude još 100 KM, samo što je to ovdje za nas izazov, jer jednostavno kad odobrite ta sredstva ne znamo da li će to gradonačelnik podijeliti postojećim radnicima, ili će on ta sredstva iskoristiti da zaposli nove radnike. Mi ćemo zaključkom insistirati da to ide postojećim radnicima", kaže Amidžić.


Govoreći o tome što je gradonačelnik Draško Stanivuković najavio isplatu 60 maraka penzionerima, umjesto najavljenih 100, Amidžić kaže da to nije stvar cjenkanja između Stanivukovića i par penzionera koji su njemu bliski.


"Mi smo kroz rebalans budžeta definisali i neke amandmane koji nisu prijedlog gradske uprave. Između ostalog, vratili smo dva miliona da se može isplatiti po 100 KM penzionerima. I ne treba niko da se igra, mi smo rekli da je to četiri miliona maraka i sa tim ne može niko da se cjenka. Vi imate Gradsku upravu koja nije predvidjela dovoljno sredstava za nabavku hrane u vrtićima. Jedan od naših amandmana se odnosi na to da se poveća grant za nabavku hrane u vrtićima", kaže i dodaje:


"Imate Gradsku upravu koja nije predvidjela dovoljno sredstava kada je u pitanju Centar za socijalni rad, da se isplate jednokratne novčane pomoći, ili dodatak za njegu i pomoć trećih lica. Mi smo kroz amandmane ispeglali i te stvari i između ostalog povećali 400 hiljada kada su u pitanju subvencije poljoprivrednicima".


Amidžić dodaje da stvari koje su usvojene moraju da se rješavaju.


"Podrška penzionerima, ili realizacija bilo koje stavke unutar budžeta nije stvar odluke vaše ili moje ili na takav način Gradske uprave. To je usvojeno i to mora da se rješava, a ne da vi zlopotrebljavate penzionere i kažete 'Ja ću vama dati 60KM'. Ne znam kako bih to drugačije nazvao nego čist bezobrazluk", ističe on.


Odgovarajući na pitanje da li ima dovoljno vremena da se budžet i rebalans usvojene Amidžić odgovara:


"Vi imate toliko pozicija u budžetu koje su usvojene prošle godine u decembru, a do danas nisu realizovane. Imali ste obezbijeđena sredstva za saobraćajnica u Kuljanima, ili saobraćajnica u Debeljacima ili Motikama krene mnogo ranije i bude završena, a nije završena. Zašto? Zato što se Gradska uprava apsolutno ne bavi time da se rješavaju problemima unutar Banjaluke već traže opravdanja", kaže Amidžić.


Izvor: ATVbottom of page