top of page

Amerikanci zbog "crne liste" ukinuli internet stranice SDS-a

Američki provajder sa sjedištem u Arizoni obavijestio je Srpsku demokratsku stranku da po nalogu Ministarstva finansija i trezora i Odjeljenja za kontrolu strane imovine (OFAC) od 14. februara 2023. obustavlja poslovanje sa SDS-om iz razloga jer se nalazi na crnoj listi američke vlade, piše portal "Srpskainfo".


foto: ATV


Kao rezulta toga, SDS je ostala bez zvanične internet stranice koja je koristila domene "com" i "net".


Naime, SDS je 16. decembra 2004. godine stavljena na crnu listu Ministarstva finansija i trezora SAD, odnosno Odjeljenja za kontrolu strane imovine (OFAC).


Srpska demokratska stranka se i dan danas nalazi na toj listi u društvu terorističkih organizacija poput Al Kaide.


Crna lista podrazumijeva da kompanije sa sjedištem u SAD ne mogu da posluju sa osobama i organizacijama sa ove liste Odjeljenja za kontrolu strane imovine.


Zanimljivo, SDS za svoju internet stranicu koristi međunarodne domene "sdsrs.com" i "sdsrs.net" još od 6. juna 2007. godine, dakle oko 16 godina.


Svi ".com" i ".net" domeni na Internetu su pod kontrolom američkih kompanija i ujedno su najpopularniji. Održavanje registracije domena se plaća na godišnjem nivou u minimalnim iznosima ispod 10 dolara, što je SDS uredno plaćala cijeli period korištenja.


Međutim, sankcije su bile jače, ali je pitanje kako je moguće da svih ovih godina niko nije reagovao.تعليقات


bottom of page