top of page

“Amerika neka nastavi sa politikom sankcija i otimačine, ali imovinu nam neće oteti”

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je da je Ustav BiH jasno definisao pitanja koja su u nadležnosti entiteta, a među njima je i imovina.


foto: ATV


"Prema Ustavu, BiH nema svoju imovinu, već je može imati samo onoliko koliko joj daju entiteti na korišćenje. Ustav BiH su kreirali pravnici američke administracije i to po uzoru na Ustav SAD, a to što su se kasnije pokajali što su imovinu dali entitetima, a ne BiH. To što sada na sve moguće načine pokušavaju posredstvom Ustavnog suda BiH da promijene svoje ranije stavove klasična je zloupotreba", naglasila je Vulićeva.


Ona je ukazala na Aneks 4 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koji je jasno odredio nadležnosti koje su Republika Srpska i Federacija BiH, potpisujući taj isti aneks, prenijele na nivo BiH i tu nema, niti je potrebno američkog tumačenje, niti njihova naknadna pamet.


"Ovo nasilje i iživljavanje SAD nad srpskim narodom, danas nad Draganom Stankovićem, treba da bude primjer svima nama šta nas sutra čeka i jasan je dokaz da oni ne znaju ni za šta drugo osim za silu, prijetnje i sankcije", rekla je Vulićeva.


Što se tiče srpskog naroda, dodala je ona, posjete toj velikoj i strašnoj Americi i nisu nešta spektakularno, osim kada prva dama bude Melanija Tramp, tako da ništa ne gube dobijanjem tih sankcija.


"Ovaj sastav Stejt departmenta dovešće SAD u fazu u kakvoj su im banke, a to su kolaps i propast", ocijenila je Vulićeva, poručivši zvaničnicima Ambasade SAD da nastave da slušaju Bošnjake iz SDA instalirane u toj istoj ambasadi, pa će BiH biti sve manje, a Republike Srpske sve više.


Ona je poručila da sankcije nisu ništa u poređenju sa mučenjima i bombardovanjem koje je srpski narod izdržao tokom tragičnog sukoba u BiH, a čiji su saučenici bili i pojedinci iz SAD.


"Tako da nastavite vi, osvjedočeni srbomrsci, da se iživljavate, a srpsku čast i ponos, kao i srpsku zemlju nećete nam oduzeti. U 21. vijeku, u vremenu demokratije, velika Amerika nam šalje poruku - samo nasilnički, samo otimačina. Neće moći, dragi naši neprijatelji", poručila je Vulićeva reagujući na činjenicu da je direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske Dragan Stanković stavljen na crnu listu SAD, jer predstavlja, kako je saopšteno iz američkog Ministarstva finansija, prijetnju po Dejtonski sporazum.


Prema njihovim navodima, Stanković je bio na čelu "agencije odgovorne za Zakon o nepokretnoj imovini iz aprila 2022. kojim je direktno osporen ustavni poredak u BiH, što predstavlja podrivanje Daytonskog mirovnog sporazuma".

bottom of page