top of page

Alo, Alo, ovdje Draško Stanivuković

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković posjetio je prošle sedmice redakciju portala aloonline.ba.


,,Sjajna amtosfera i razgovor o svemu onome što smo do sada uradili, ali i onome što je pred nama. Pričali smo o Banjaluci, ali i o našim neraskidivim vezama sa Srbijom. Bila je ovo i prilika da uradimo kratak intervju koji ćete imati prilike pročitati u narednim danima”, izjavio je tom prilikom Stanivuković.


Ukoliko je zanemario senzacionalistički i trivijalan sadržaj koji dominira na portalima kao što je Alo, gradonačelnik Banjaluke je morao uzeti u obzir spinovanje, manipulacije, proskripcije i stigmatizacije koje nisu strane ovom portalu.


Sjetimo se samo spina iz 2018. godine u kojem je Alo tvrdio da se u Banjaluci navodno priprema haos od strane stranih obavještajnih službi. U tekstu se isticalo da strani obavještajci u saradnji sa bosanskom službom i dijelom opozicije koriste tragičnu smrt Davida Dragičevića za rušenje Milorada Dodika. Tvrdilo se da je na sceni žestok udar na Republiku Srpsku, s ciljem totalne destabilizacije aktuelne vlasti i predsednika Milorada Dodika pred opšte izbore u BiH.


U trenutku kada su sve oči javnosti bile uperene u slučaj nerazjašnjenog ubistva Davida Dragičevića, Alo je fokus pomjerio na drugu stranu. Uzevši u obzir da u balkanskom javnom mnijenju priča o „stranim obavještajcima i domaćim izdajnicima“ gotovo uvijek dobro prolazi u narodu, još jednom su se činjenice pokušale spinovati navodeći „vodu na mlin“ onima koji djeluju s pozicija moći. Ovaj put stvaranjem pseudo-događaja navodne izdaje, pokušaja stvaranja haosa i destabilizacije.


Alo je tada tvrdio da „majstori konfuzije ne miruju i na skupovima u Banja Luci žele da optuže vrh policije za navodno prikrivanje zločina nad Davidom Dragičevićem a vlast kao saučesnika u svemu tome (…) Kreatori i izvršioci pravljenja haosa i udara na Republiku Srpsku iskoristili su upravo ovaj tragičan događaj da preko svojih ljudi proteste u centru Banja Luke pod nazivom „Pravda za Davida“ pretvore u masovne demonstracije na kojima bi izmanipulisali narod i pokušali da ruše vlast i pre izbora“.


Način na koji se organizatori protesta u Banjaluci predstavljaju kao „majstori konfuzije“ i „kreatori i izvršioci pravljenja haosa“ eksplicitno ih stigmatizira i implicitno stavlja „metu na leđa“.


Ovakav diskurs, inače, odgovara matrici na osnovu koje se društvo dijeli na naše i njihove, na istinoljubive i manipulatore, na patriote i izdajnike, što kao posljedicu može dovesti do atmosfere linča.


Spinovana vijest o planiranju haosa u Banjaluci od strane stranih obavještajaca i domaćih bezbjednosnih službi objavljena u novinama Alo predstavljala je pokušaj skretanja pažnje i širenja neistina s ciljem diskreditacije političkih protivnika, očuvanja stanja latentnog antagonizma i stvaranja polarizovane atmosfere u društvu.


Samo par mjeseci kasnije, neposredno pred izbore 2018. godine, Alo se još jednom istakao u širenju laži i straha. Slično prethodnom tekstu u kome je najavljivao haos u Banjaluci u režiji stranih obavještajaca i domaćih bezbjednosnih službi, i ovaj put su spinovanjem, širenjem laži, manipulisanjem i propagandom nastojali proizvesti strah u javnosti.


Alo je tada tvrdio da je u sarajevskim naseljima Bistrik, Vraca i Hrasno bilo parkirano između 50 i 60 autobusa koji su trebali krenuti put Banjaluke.


Isticali su da je Uprava za borbu protiv terorizma i ekstremizma RS došla do informacija da se u međuentitetskim mjestima Tešanj i Jelah u jednoj porodičnoj kući vrši isplata dnevnica za one koji su spremni da krenu na Trg Krajine. Dnevnice variraju od toga ko je koliko „lud“, kako se navodilo u tekstu, što je čovjek luđi i spreman veću glupost da napravi, dnevnica je bila veća. Takođe, plaćalo bi se gorivo onima koji bi išli svojim automobilima, dok bi sve ostale pokupili gore pomenuti autobusi.


Redakcija platforme Raskrinkavanje provjerila je te navode i ustanovila da su lažni. Prošli su kroz sva tri navedena sarajevska naselja u potrazi za parkiranim autobusima i tom prilikom nisu naišli ni na jedan autobus koji je bio parkiran. Sve što su uočili tokom puta jeste jedan trolejbus u pokretu koji je dio voznog parka “GRASA” koji vrši javni gradski prevoz, te autobus kompanije “Centrotrans”, takođe u pokretu.


Alo je, inače, vjerovatno pritisnut istinom, obe lažne vijesti demantovao.




Draško Stanivuković je u vrijeme kada je Alo širio lažne vijesti i izazivao strah i mržnju bio u opoziciji, koja je bila stigmatizovana, proskribovana i proglašavana za izdajnike i plaćenike. Uzevši u obzir da Alo i slični portali nisu odustali od manipulativnog narativa u kome dominiraju spinovanje i širenje laži i straha, postavlja se pitanje zašto je Stanivuković pružio podršku ovom portalu znajući da su opoziciji, iz koje je potekao, nerijetko stavljali meto na čelo? Da li je to neka nova politika koju ne razumijemo? Ili je u pitanju još jedan “politički krug” za iste (narodne) pare?


Izvor: Gerila.info



bottom of page