top of page

“Aleja maturanata” bez sadnica: Ko je odgovoran za još jedno uništavanje zelenila u Banjaluci


Drveće koje su posadili maturanti prije nekoliko godina kod Tržnice, danas je u potpunosti uništeno i sadnice su izvađene iz zemlje. U blizini porušenih drveća su dva aktivna gradilišta i to izgradnja parkinga kod “Tržnice” i kružne raskrsnice kod “Ekvatora”.Banjalučanin koji se javio redakciji Srpskainfo kaže da je uništena velika zelena površina između “Tržnice” i Kastela dok je bila zatvorena ulica.


-Zvali smo Gradsku upravu da prijavimo, oni su rekli da je to zemlja ‘Tržnice’ i da mogu da rade šta hoće. A prije par godina kad sam htio da posječem drvo u svom dvorištu u Novoj varoši iste gradske službe mi to nisu dozvolile dok ne dobijem od njih rješenje o sječi, iako je moje stablo u mom dvorištu – istakao je čitalac.


Sagovornik poručuje kako su, osim starih stabala, posječena i mlada stabla koja su zasađena u “Aleji maturanata”.


-Moja kćerka je zajedno sa školskim drugaricama zasadila drveće i tada su nazvali sve to kao “Aleju maturanata”. Tada su pričali da će svako obilaziti svoje stablo i da će biti mjesto okupljanja kod godišnjih proslava. Da ne govorim o uticaju zelenila na životnu sredinu. Molim vas preduzmite nešto dok nisu posjekli i drugi mladi drvored. Mlade sadnice koje su posječene nisu na zemlji ‘Tržnice’ – naglašava on.


Iz Gradske uprave, ali i od direktora “Tržnice” do objave teksta nije stigao odgovor da li je tačno da su porušena stabla u blizini gradilišta.


Podsjećamo, prije nekoliko dana se desio i incident sa bageristom koji je pokušao da sruši ogromno drvo u blizini parkinga kod Tržnice, ali je u tom spriječen jer su ga sugrađani prekinuli u tome. Osim toga, izgradnja parkinga kod Tržnice nije u skladu sa Regulacionim planom. Naime, sporni radovi odvijaju se na postojećoj zelenoj površini, čiji je obuhvat tretiran u dva Regulaciona plana, i to “Saobraćajno čvorište kod Kastela” i Regulacioni plan dijela centralnog područja Banjaluke.


U oba Regulaciona plana, ovaj dio Banjaluke je planiran na isti način – kao zelena površina, sa pješačkim stazama i drvoredom.

bottom of page