Akvana traži novog direktora: Da li PDP ima svoj prijedlog?


Nadzorni odbor „Akvane“ raspisao je danas javni konkurs za izbor direktora ovog, gradskog preduzeća, 11 mjeseci nakon smjene bivšeg direktora Vedrana Mitrovića.


Prema konkursu, novi direktor će biti imenovan na period od četiri godine, uz mogućnost ponovnog izbora. Konkurs je objavljen na oglasnim stranicama „Glasa Srpske“, ali ne i na veb stranici Grada Banje Luke i društvenim mrežama Grada.

Po uslovima konkursa, direktor ne smije imati izvršnu funkciju u političkoj stranci, a, što se tiče stručne spreme, traže da se kandidati imaju visoku stručnu spremu, te najmanje pet godina iskustva rada na rukovodećim pozicijama.

Tekst konkursa, kako se može vidjeti na oglasu, potpisao je Željko Gajić, v.d. predsjednika Nadzornog odbora preduzeća, koji je, kao kadar PDP-a, postavljen poslije lokalnih izbora i smjene bivšeg rukovodstva preduzeća.Bivši direktor Vedran Mitrović smijenjen je uoči Nove godine, odnosno 31. decembra prošle godine, a na njegovo mjesto, kao vršilac dužnosti, postavljen je Velibor Vukajlović, bivši radnik SC „Borik“ i kandidat PDP-a na prošlogodišnjim lokalnim izborima.


Prema Statutu preduzeća, Nadzorni odbor „Akvane“ samostalno postavlja direktora preduzeća, odnosno za to mu nije potrebna odobrenje Skupštine grada.


Od osnivanja, 2007. godine, „Akvanu“, koja gazduje sa akva parkom i Gradskim olimpijskim bazenom, opterećuju brojni problemi, a preduzeće je opterećeno milionskim obavezama. Početkom ove godine, najveći dobavljač, preduzeće „Novotex“, u vlasništvu Nove Milakovića, zatražilo je prodaju imovine preduzeća zbog nagomilanih obaveza prema ovom preduzeću. U međuvremenu, sklopljen je novi ugovor sa „Novtex“ i ovo preduzeće je i dalje najveći dobavljač „Akvane“.


Prošlog mjeseca u tom gradskom preduzeću republički inspektori su prilikom kontrole pronašli hranu kojoj je istekao rok upotrebe, a Republička tržišna inspekcija utvrdila je niz nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga i evidencija u restoranu „Mediterraneo“, a koji posluje u sastavu Akvane.