top of page

Ako vam je prevruće, ima gdje je hladnije: Banjalučka gradska plaža nije mamac samo za kupačeMore je daleko, za mnoge i skupo, ali tu je Abacija! Tako kažu Banjalučani koji paklene vrućine najradije “liječe” uz Vrbas. Na glavnoj gradskoj plaži kod Zelenog mosta u naselju Obilićevo, i radnim danima je gužva, a vikendom, kažu konobari iz obližnjeg kafića “mrtva glava”.U ugostiteljskom objektu “River”, koji se nalazi neposredno uz plažu, konobari užurbano promiču sa punim tacnama i objašnjavaju da u ovim ljetnim danima zaista ima mnogo posla.


“Kupača ima svaki dan, ali vikendom je mrtva glava, ponekada se molim da padne kiša koliko je posla”, kaže jedan od konobara za BL portal.


Da redovno posjećuje plažu i traži osvježenje u Vrbasu, a često svrati samo da popije kafu u bašti sa pogledom na rijeku, priča i Filip Jovanović, mještanin Obilićeva, koji živi stotinak metara od kupališta.


“Najčešće na kupanje dolazim u danima kada sam slobodan ili popodne, a često ovdje dođem da popijem kafu naveče”, objasnio je sagovornik.


Osim kupanja i ispijanja pića sa društvom, mladi u sklopu plaže mogu i da se bave sportom, trenirajući u teretani na otvorenom i igrajući basket ili odbojku na pijesku, a najmlađi se zabavljaju na bogatom igralištu.


Pored velikog broja mladih, svoje penzionerske dane na “Abaciji” provode i najstariji Banjalučani, jer, kako kažu za BL portal, nije ova plaža mamac samo za kupače.


Tako su razgovor, igranje šaha u hladovini i povremeno osvježenje u vodi, postali svakodnevica tokom ljetnih vrućina za grupu penzionera koje smo sreli, a koji inače žive u blizini plaže.


“Šah igramo rekreativno, rezultat nije bitan, igramo dok nam ne dosadi”, kaže jedan od šahista.


Takođe dodaje i da se kupa samo pod tušem, a u Vrbas ne ulazi, jer je “prehladan”. Kolega za šahovskom tablom, nije odolio da mu na to dobaci da je “slabić”.


“Ja se kupam samo u Vrbasu”, ponosno nam je saopštio on.


Najavljene temperature od preko 40 stepeni za vikend, sigurno će privući i oni kojima je Vrbas hladan, dodaje naš sagovornik koji kaže da je i najvrelije ljeto, uz Vrbas mnogo podnošljivije.

bottom of page