top of page

Akcije banjalučke policije: Za devet mjeseci riješeno skoro 90 odsto krivičnih djela

Na području Policijske uprave Banjaluka za devet mjeseci ove godine evidentirana su 1.363 krivična djela, a ukupno riješena 1.222 ili 87,6 odsto, te je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, rečeno je danas na konferenciji za novinare predstavnika ove uprave.Načelnik Policijske uprave Banjaluka Đurica Vukelić rekao je da je po nepoznatom izvršiocu rasvijetljeno 387 krivičnih djela ili 69,1 odsto.


“Broj krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu manji je u odnosu na uporedni period, dok je broj krivičnih djela po poznatom izvršiocu u povećanju, što je svakako rezultat rada policijskih službenika”, rekao je Vukelić.


On je naveo da je najveće povećanje zabilježeno kod krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, gdje je evidentirano povećanje od 41,2 odsto, odnosno otkriveno je 96 krivičnih djela i podnesena su 54 izvještaja protiv 71 osumnjičenog lica, a materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 2.896.758 KM.


Vukelić je rekao da je evidentno i povećanje broja krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga za 46,9 odsto, te da je za devet mjeseci ove godine realizovano devet operatinih akcija “Modus”, “Polo”, “Kofer”, “Plantaža”, “Bul”, “Povratnik”, “Venera”, “Specijal”, “Omerta”.


On je dodao da je zbog zloupotrebe droge prekršajno sankcionisano 295 lica, te da je za devet mjeseci oduzeto oko 2.248 grama kokaina, 8.250 grama marihuane, 553 grama hašiša, 96,39 grama i dva komada amfetamina.


Načelnik Sektora kriminalističke policije Slaviša Kojić rekao je da je u oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 1.175 krivičnih djela, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 85,7 odsto.


“Prijavljena su 104 krivična djela protiv života i tijela i rasvijetljenost ovih krivičnih djela je 98,1 odsto, od čega su 74 krivična djela tjelesna povreda i rasvijetljenost ovih krivičnih djela iznosi 100 odsto”, dodao je Kojić.


Načelnik sektora policije Tihomir Cvijić rekao je da je u posmatranom periodu evidentirano 877 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, odnosno 19,3 odsti više u odnosu na uporedni period.


“Navedeno povećanje se odnosi se na prekršaje preprodaja ulaznica, prosjačenje, neovalštena upotreba oružja i držanje opasnih životinja bez nadzora, što je rezultat rada policijskih službenika u okviru sprovedenih akcija”, rekao je Cvijić.


On je naveo da je u posmatranom periodu realizovano 198 akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, te nekoliko preventivnih kampanja, a sve s ciljem održavanja povoljnog stanja bezbjednosti.


“Za devet mjeseci evidentirane su 72 saobraćajne nezgode više u odnosu na uporedni period, a povećanje se odnosi na saobraćajne nezgode sa poginulim licima, lakše povrijeđenim licima i materijalnom štetom, dok je teško povrijeđenih lica manje, a smrtno je stradalo 17 lica”, rekao je Cvijić.


On je naveo da je iz saobraćaja isključeno 348 vozila, što je više za 39,2 odsto u odnosu na uporedni period, kada je isključeno 250 vozila.


“Iz saobraćaja je isključeno 4.603 vozača, od kojih 4.193 vozača zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, 39 vozača zbog upravljanja pod dejstvom opojnih droga, 162 vozača zbog upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita i iz ostalih razloga 209 vozača”, rekao je Cvijić.


bottom of page