top of page

Agrometeorolozi upozoravaju na moguću pojavu mraza - zaštititi voćnjake

U Republici Srpskoj u večernjim časovima doći će do razvedravanja što će u noćnim i jutarnjim časovima usloviti pojavu mraza, te agrometeorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda savjetuju blagovremenu zaštitu biljaka.Slab mraz u nižim predjelima biće intenziteta od minus dva do dva, a u višim predjelima od minus šest do minus dva stepena Celzijusova.


U srijedu, 29. marta, u noćnim i jutarnjim časovima u nižim predjelima očekuje se mraz slabog do umjerenog intenziteta od minus četiri do nula stepeni Celzijusovih, a u višim predjelima jačeg intenzizeta koji može da prouzrokuje značajnu štetu u voćnjacima bresaka, kajsija, ranih sorti šljive i trešnje, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.


Voćarima se savjetuje da počnu da se pripremaju za predstojeći mraz kondicioniranjem biljaka preparatima na bazi aminokiselina i hormona, orošavanjem voćnjaka antifrost sistemom, zadimljavanje slamom, starim gumama.


Neophodno je da se počne sa primjenom prije opadanja temperature ispod nula stepeni Celzijusovih, a najbolji efekat primjene je po mirnom vremenu.


Ovo je dobro rješenje za mraz do minus tri stepena Celzijusova.


Nestabilne vremenske prilike usloviće i pojavu biljnih bolesti, kao što su kovrčavost lista i monilija na breskvi i kajsiji, čađava krastavost kod jabučastog voća i druge bolesti.

Comments


bottom of page