top of page

AFERA: Iznajmio garaže od AKVANE pa pravi auto-praonicu: Besplatna voda za dobru zaradu

Gotovo polovina javne garaže u posjedu „Akvane“, koju je Grad Banjaluka svojevremeno platio više od milion KM, izdata je privatniku za sramotnu nisku cijenu, uz sumnjivo pogodovanje i tajne informacije koje su predočene samo „odabranom“ zakupcu, saznaje Faktor magazin.Ovih dana, užurbano se priprema otvaranje velike samouslužne auto praonice na lokaciji dosadašnje javne garaže, koja je u vlasništvu „Akvane“.


Od otvaranje praonice, „Akvana“ će imati neznatnu, gotovo simboličnu korist, za razliku od izvjesnog Milana Plavšića, kojem je, nizom posebnog pogodovanja, uprava preduzeća omogućila da pokrene biznis na ovoj, izuzetno atraktivnoj lokaciji, uz sportsku dvoranu „Borik“.


Prema saznanjima „Faktora“, Plavšić plaća izuzetnu nisku cijenu zakupa, pošto mu je 315 kvadratnih metara javne garaže (27 parking mjesta) izdato za mjesečnu zakupninu od 976 KM.


Međutim, pored niske cijene zakupa, još kontraverzniji je način na koji je došlo do izdavanje javnog parkinga „Akvane“, koju je Grad Banja Luka svojevremeno platio više od milion KM, predajući ga na upravljanje ovog preduzeću kako bi posjetioci vodenog parka imali gdje da parkiraju svoja vozila.


Uprava „Akvane“ je u julu ove godine raspisala javni oglas kojim je prostor ponudila po početnoj cijeni od 5 KM po kvadratu (na kraju ga izdali za 3,10 KM), ne precizirajući, međutim, da je moguće izvršiti prenamjenu u druge, poslovne svrhe, ali i ne otkrivajući kakve, zapravo, tajne pogodnosti čekaju zakupca…


Pored same cijene, koja je natprosječno niska ako se ima u vidu potencijal lokacije, niko od učesnika licitacije, osim „pobjednika“, nije bio upoznat da je moguća prenamjena tog prostora za drugu poslovnu namjenu.


Takođe, i najvažnije od svega, niko od učesnika licitacije nije mogao da zna za još jednu tajnovitu pogodnost – da je moguće „izbiti“ troškove vode spajanjem na stari bunar nekadašneg vojnog bazena, koji se, zbog tehničke neispravnosti vode, ne koristi za napajanje javnog bazena, ali može kao tehnička voda.


Drugim riječima, samo zakupac je znao da je tu moguće otvoriti auto praonicu i da će imati izuzetno niske troškove poslovanja pošto će imati besplatnu vodu – tvrde ogorčeni radnici „Akvane“.


Kako pričaju, zakupac je već iskoristio tu mogućnost, pošto se, kako tvrde, već priključio na stari bunar, a što je, tvrde, potpuno nelegalno, jer bi se, po zakonu, za to morala izdati koncesije pošto je riječ o korištenju prirodnog dobra.


Sve u svemu, jasno je da ova „licitacija“ bila sve samo ne pošteno nadmetanje, zbog čega je „Akvana“ direktno oštećena.


Da su sve ove informacije predočene u javnom oglasu, cijena zakupa bi, zasigurno, bila mnogo viša, a preduzeće bi imalo kakvu – takvu korist od parkinga – pričaju radnici „Akvane“.

Comments


bottom of page